Betaald voetbal

Weghorst en debutant Wieffer winnen met Oranje zeer moeizaam van Gibraltar

Mats Wieffer maakte vanavond zijn debuut voor Oranje
Mats Wieffer maakte vanavond zijn debuut voor Oranje © Orange Pictures
Met debutant Mats Wieffer en spits Wout Weghorst in de basis heeft het Nederlands elftal maandagavond een zeer stroeve EK-kwalificatiezege geboekt op Gibraltar. De voetbaldwerg werd in de Rotterdamse Kuip met slechts 3-0 aan de kant gezet.
Voor Wieffer waren het zijn eerste minuten in Oranje. Bondscoach Ronald Koeman wilde hem eigenlijk afgelopen vrijdag tegen Frankrijk (4-0) al opstellen, maar de Bornse middenvelder bleek niet okselfris. Tegen Gibraltar stond hij wel aan de aftrap.

Hoofdrol

De Feyenoorder vertolkte een hoofdrol tegen de nummer 200 van de FIFA-wereldranglijst. Voor zijn wissel, na een uur voetbal, was Wieffer de speler met de meeste balcontacten. Daarnaast kwam Wieffer met de schrik vrij na een grove charge van Liam Walker, die het had voorzien op de benen van de Tukker en deze actie moest bekopen met een rode kaart.

Scoreformulier

Weghorst speelde daarentegen wel de gehele wedstrijd. De spits van Manchester United kreeg kansen om een doelpunt te maken, maar slaagde er niet in zijn naam op het scoreformulier te zetten. Dat verging Memphis Depay en Nathan Aké (2x) ietwat beter, maar al met al was het een teleurstellende avond voor het elftal van Koeman, dat het chagrijn rondom Oranje met de driepunter niet weet weg te nemen.

NEO

Bij voetbalvereniging Borne uit NEO zal men ongetwijfeld anders denken over de niet weggespoelde kater uit Saint-Denis. Met Wieffer en Weghorst in de basis was de eersteklasser de hofleverancier van Oranje. Beiden werden ze groot in het zwart-wit op Sportpark 't Wooldrik, om jaren later samen uit te komen in de nationale ploeg.

Programma Oranje

Oranje komt in juni weer in actie als Kroatië, Italië en Spanje naar Nederland komen voor de finaleronde van de Nations League. De formatie van de teruggekeerde Koeman vervolgt het kwalificatietoernooi voor het EK in september met wedstrijden tegen Ierland en Griekenland, twee serieuze concurrenten voor rechtstreekse plaatsing voor de Europese eindronde van 2024 in Duitsland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.