Nieuws
Schoolplein onder water bij regen, kapotte toiletten en cv: zo slecht is deze basisschool in Borne er aan toe

In de discussie over het stilzetten van project 't Wooldrik in Borne vallen regelmatig de namen van basisscholen 't Oldhof en Jan Ligthart. Twee scholen die er al decennia staan. Niet meer van deze tijd, niet alleen qua looks maar ook vanwege de voorzieningen waar leerlingen mee werken. Hoe lang directeur Robert Franken en zijn team er nog mee door moeten? Dat is onduidelijk.
Het wordt een herhaling van zetten, vanavond op het Rheineplein voor het gemeentehuis van Borne. Daar is vanavond de raadsvergadering over het stopzetten van project 't Wooldrik. Er staan opnieuw kinderen en ouders met spandoeken. Niet omdat het er zo schattig uit ziet. Nee, ze staan er om nog eens te bekrachtigen hoe hard het nodig is dat er zo snel mogelijk een nieuw schoolgebouw komt.
Er ligt hier nooit sneeuw op het dak.
Donderdag stonden ze er ook al, gewapend met leuzen en spandoeken om de raadsleden die toen bijeenkwamen voor een extra vergadering over het stilzetten van het prestigieuze project 't Wooldrik, met een boodschap naar binnen te sturen. Dat raadsleden hebben begrepen wat de scholen willen, lijdt geen twijfel. De vraag is of leerlingen, leraren en ouders ook hun zin krijgen.
Waar gaat het vanavond om?
Vanavond besluit de gemeenteraad over het voorstel van het college om te stoppen met het huidige ontwerp van ’t Wooldrik en vervolgens binnen zes weken te onderzoeken hoe het verder moet met zwembad, sportcomplex en kindcentrum. Dinsdag lieten partijen zeker nog niet het achterste van hun tong zien. Saillant detail: onderwijsbestuurder Ralf Dwars van stichting Brigantijn wil graag zelf een school bouwen op de plek waar nu basisschool Jan Ligthart staat. De gemeente heeft die locatie zelf op het oog voor de bouw van flexwoningen die ook hard nodig zijn om zogenoemde spoedzoekers aan een betaalbare tijdelijke woning te helpen.
Fusie
Wie hoopt dat de raad vanavond onderwijsbestuurder Ralf Dwars de kans geeft om zelf aan de slag te gaan met de ontwikkeling en bouw van een nieuw schoolgebouw in Borne, is Robert Franken. Hij is al jaren directeur van basisschool Jan Ligthart en sinds kort ook van 't Oldhof. Het is de bedoeling dat beide scholen op korte termijn fuseren en dan samen het nieuwe schoolgebouw gaan 'bewonen'.

Dat met name basisschool Jan Ligthart écht niet meer kan is een gegeven. Maar hoe slecht is dat dan? De lokale omroep BorneBoeit nam een kijkje in het gebouw en sprak met de directeur. “We zitten hier al jaren onder de ondergrens qua eisen aan onderwijshuisvesting", vertelt Franken. "Met heel veel inspanning van het team lossen we alle problemen en probleempjes met de huisvesting op."
Geef nu eens het onderwijs in Borne-West prioriteit.
Dankzij al die inspanningen lukt het om de gebrekkige faciliteiten niet ten koste te laten gaan van het onderwijs en het welbevinden van de leerlingen, wordt duidelijk uit het relaas van de bevlogen schooldirecteur. "De scholen zijn goed, maar de gebouwen zijn slecht. En het is ook al jaren behelpen. We zijn pleisters aan het plakken.”
Investeren
Zijn baas Ralf Dwars legde het treffend uit, afgelopen dinsdag toen hij gebruik maakte van zijn inspreekrecht tijdens de extra raadsvergadering over 't Wooldrik. Echt investeren in de panden doet Dwars al jaren niet meer. Want wie steekt nog veel geld in een nieuw dak als je weet dat je binnenkort toch in een nieuw gebouw zit dat niet lekt? En wat doe je met een kapotte cv-installatie als een verhuizing ophanden is, binnenkort. Alleen, dat binnenkort, dat gaat telkens maar niet op.

Wat zijn dan die mankementen? Het sanitair is verouderd en deels kapot. Bij hevige regenval staat het schoolplein van Jan Ligthart compleet onder water, vanwege een rioleringsprobleem elders in de wijk. Een kapot speeltoestel is verwijderd, maar wordt niet vervangen. Het klimaatbeheersingssysteem is niet meer van deze tijd en de cv-installatie vertoont mankementen. De gebouwen zijn ontworpen met de normen van vijftig jaar geleden, maar inmiddels zijn ideeën over onderwijs veranderd. Met consequenties voor de inrichting. Over duurzaamheid van de gebouwen maar helemaal niet te spreken. "Er ligt hier nooit sneeuw op het dak", klinkt het cynisch.
Wachtstand
t Oldhof en Jan Ligthart werken al twee jaar naar een fusie toe. De combinatie zou het instroompunt worden voor Borne-West, zoals al bedacht in het Scholenplan van 2016. Nodig voor toekomstbestendig onderwijs. Maar waar de andere instroompunten in de gemeente al zijn gerealiseerd, blijven Jan Ligthart en ’t Oldhof in de wachtstand en kan de fusie nog niet volledig worden afgerond. "En dat steekt ook wel hoor. We gunnen de kinderen hetzelfde als wat vriendjes en vriendinnetjes op andere scholen hebben. Bij ouders leeft echt het idee dat op de Bornsche Maten alles wel kan. Geef nu eens het onderwijs in Borne-West prioriteit!"