Nieuws

Gedeputeerde Van Hijum: 'In Den Haag nog actiever en zelfbewuster aandacht vragen voor de regio'

Gedeputeerde Eddy van Hijum
Gedeputeerde Eddy van Hijum © Provincie Overijssel
De regio's in Oost-Nederland moeten nog actiever en zelfbewuster aandacht vragen voor de zaken die op het platteland spelen. Dat zegt gedeputeerde Van Hijum (CDA). De scheidend gedeputeerde reageert op de conclusie van drie adviesraden dat de overheid niet genoeg aandacht geeft aan zwakke regio's, zoals Twente. Volgens Van Hijum ligt dat voor een deel aan de 'Randstedelijke' bestuurscultuur van het landsbestuur. "Brussel heeft de les beter begrepen dan Den Haag", zegt Van Hijum.
De Kloof tussen de Randstad en de regio is echt. Het valt te lezen in het rapport 'Elke regio telt' van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). De Kloof was ook thema in de verkiezingsstrijd en het lijkt de grote electorale winst van BBB (deels) te verklaren.
Volgens peilingen van Maurice de Hond zou BBB nu op 33 zetels komen, als er Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. Een nog grotere aardverschuiving voorziet peil.nl als Lijst Omtzigt en BBB samen aan de verkiezingen meedoen. Ze zouden dan 53 zetels pakken. Beide partijen hebben oorsprong in onze provincie.
'Niet begrepen, ondergewaardeerd en onderbetaald.' Volgens gedeputeerde Van Hijum leggen de drie adviesraden de vinger op de zere plek. "Het heeft gevolgen voor het openbaar vervoer, de zorg, de cultuur en de onderbezetting van de politie in de regio. We hebben er bij herhaling aandacht gevraagd in Den Haag."

Lobby voor de regio

Jarenlang kopjes koffie drinken in Den Haag om de regio 'te verkopen' tegenover één rapport dat meteen weerklank krijgt van bijvoorbeeld premier Rutte, heeft Van Hijum zijn werk dan niet goed gedaan? "Er gebeurt wel iets. Zo heeft Twente bijvoorbeeld 25 miljoen euro regiodeals gekregen, maar waar is waar: de Randstad komt sneller bij het geld." Wat Van Hijum betreft gaat zijn opvolger ermee door. "Zorg dat je structureel met elkaar in gesprek blijft en vraag nog actiever en zelfbewuster aandacht voor de regio."
De voorstellen liggen toch echt wel op de stip in Den Haag.
Gedeputeerde Eddy van Hijum
De gigantische winst van BBB bij de verkiezingen en het rapport 'Elke regio telt' kijken premier Rutte aan en geven een extra impuls om nu ook aan het platteland te denken bij het ontwikkelen van beleid. Volgens Van Hijum kan Rutte daarbij een voorbeeld nemen aan de Europese Unie: "Brussel heeft de les beter begrepen dan Den Haag. De regio's worden in het EU beleid veel beter betrokken bij het tot stand komen van de plannen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.