Nieuws

Meeste Willie Wortels in Noord-Brabant; in Overijssel juist minder uitvindingen

Vorig jaar 'maar' 110 octrooiaanvragen in Overijssel
Vorig jaar 'maar' 110 octrooiaanvragen in Overijssel © Getty Images
In Overijssel zijn vorig jaar iets minder uitvindingen gedaan dan voorheen. Dat blijkt uit het aantal patentaanvragen die in 2022 zijn gedaan bij het Europees Octrooibureau (EBO). Overijssel zit in de lagere regionen met slechts 110 aanvragen. Een daling van één procent.
Ook de naastgelegen provincies Drenthe (21 patentaanvragen) en Flevoland (31 aanvragen) zitten laag. Deze provincies hebben geen technische universiteiten, waar vaak bedrijven aan gelieerd zijn die zich bezig houden met vernieuwingen. Overijssel heeft met de Universiteit Twente wel zo'n kennisregio. Dat maakt het opmerkelijk dat er niet meer dan 110 octrooien in Overijssel zijn aangevraagd,
In 2022 noteerde het Europees Octrooibureau 6800 aanvragen uit Nederland, tegenover 6578 in 2021. Ruim de helft van alle aanvragen kwam dus van bedrijven uit Noord-Brabant. Het leeuwendeel van de patentaanvragen (zo'n 2500) komt uit Eindhoven. De provincies Zuid-Holland (1255 aanvragen), Noord-Holland (619) en Limburg (502) volgen op de lijst.
Overigens kwamen niet alle aanvragen uit Nederland van Nederlandse bedrijven. Sommige bedrijven zijn, net als Airbus, om belastingtechnische redenen in Nederland gevestigd terwijl ze eigenlijk hun hoofdkantoor elders hebben. De patenten worden dan wel als Nederlands meegeteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.