Van Veldhuizen 'vereerd' door voordracht als burgemeester Enschede

Onno van Veldhuizen zegt vereerd te zijn door de voordracht als burgemeester van Enschede. "Het was heel spannend," laat Van Veldhuizen in een korte reactie weten.

De huidige burgemeester van Hoorn had maar weinig mensen in zijn omgeving over zijn sollicitatie verteld. Moeilijk? "Ach, als burgemeester mag je over veel zaken niet praten. Dit hoort dus wel een beetje bij het vak," legt Van Veldhuizen uit.

D66, geen PvdA

Onno van Veldhuizen is verbonden aan de partij D66 en daarmee komt een einde aan een lange historie van PvdA-burgemeesters in de Enschede. Van Veldhuizen is de eerste burgemeester sinds de Tweede Wereldoorlog die niet van PvdA-huize komt.

Met de voordracht van Van Veldhuizen komt er eindelijk een opvolger voor Peter den Oudsten, die op 1 januari naar Groningen vertrok. Momenteel is Fred de Graaf (VVD) waarnemend burgemeester in Enschede.


Kandidaten
Voor de opvolging van Den Oudsten hadden zich 23 kandidaten gemeld, onder wie vijf vrouwen. De jongste kandidaat  was 42, de oudste 62. Van Veldhuizen is 52 jaar oud. Enschede is met 158.000 inwoners de grootste stad van Overijssel.


Sinds 2003 is Van Veldhuizen burgemeester van Hoorn. Afgelopen maart werd hij nog benoemd voor zijn derde termijn. In de jaren daarvoor was hij burgemeester van Nieuwkoop. In 2012 werd Van Veldhuizen bij de landelijke verkiezing voor de beste lokale bestuurder van het jaar tweede.

Overigens zegt Van Veldhuizen voorlopig nog terughoudend te willen zijn met zijn uitingen over zijn aanstaande burgemeesterschap. "Het besluit moet nog goedgekeurd worden door De Kroon. Ik wil de minister niet voor de voeten lopen."

Meer over dit onderwerp:
burgemeester enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren