Nieuws

Statiegeld op blikjes, dit is waar je op moet letten

Statiegeld nu ook op blikjes
Statiegeld nu ook op blikjes © ANP
Sinds deze week is het goed opletten welke blikjes je wel en niet weggooit, want dat kan je nog wel eens geld kosten. Net als op flesjes zit op metalen drankverpakkingen vanaf nu 15 cent statiegeld.
Met de invoering van statiegeld moet worden voorkomen dat blikjes als zwerfafval in de natuur terechtkomen. Ook moet de maatregel helpen om blik beter te kunnen recyclen.

Uitstel

Het was eigenlijk de bedoeling dat er al per 1 januari statiegeld op blikjes zou zitten, maar vanwege organisatorische problemen werd dit uitgesteld tot vandaag, 1 april. Minimaal negentig procent van de blikjes moet volgens de wet gescheiden worden ingezameld om te worden gerecycled. Nu belanden circa 150 miljoen blikjes per jaar nog als zwerfafval in de natuur.
Volgens directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland, de uitvoerende organisatie achter het statiegeldsysteem, worden er circa 2,5 miljard blikjes per jaar op de Nederlandse markt gebracht. In totaal zal er met kleine en grote plastic flessen en blikjes jaarlijks een bedrag van ongeveer 700 miljoen euro aan statiegeld gemoeid zijn.
Wat vindt het winkelend publiek van statiegeld op blikjes?

Welke blikjes kun je inleveren?

Alle blikjes met drinken kun je vanaf nu inleveren. Op blikjes met vloeistoffen die niet bedoeld zijn om rechtstreeks uit te drinken, zoals limonadesiroop, diksap en soep, zit geen statiegeld. Ook op andere blikjes, met bijvoorbeeld knakworsten en groenten, zit geen statiegeld.
Omdat eerst oude voorraden blikjes in winkels moeten worden weggewerkt, kan het zijn dat er zowel blikjes met statiegeld als zonder statiegeld in de schappen liggen. De blikjes met statiegeld zijn te herkennen aan een statiegeldlogo. Daarnaast moet het blikje een onbeschadigde barcode hebben en in goede staat verkeren.

Waar inleveren?

Er zijn in totaal ongeveer 27.000 innamepunten voor statiegeld. Het gaat bijvoorbeeld om supermarkten, maar ook om tankstations langs snelwegen.
Ook op grote treinstations waaronder Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal zijn er inleverautomaten. Mensen kunnen dan geld retour krijgen of het doneren aan goede doelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.