Nieuws

Oldenzaalse cokegebruikers snuiven per dag zo'n 5.300 euro op

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
De gemeente Oldenzaal heeft het drugsgebruik onder jongeren (tot 18 jaar) en jongvolwassenen (18 tot 27 jaar) laten onderzoeken. Als er drugs wordt gebruikt, gaat de voorkeur van de jongste groep uit naar wiet. De jongvolwassenen snuiven liever een lijntje cocaïne, bij voorkeur in het weekend. Volgens de gemeente geen uitzonderlijke resultaten. "Maar wel aandachtspunten om mee aan de slag te gaan."
Aanleiding voor het onderzoek waren signalen van inwoners en raadsleden over zorgelijk drugsgebruik in Oldenzaal. Het Trimbos-instituut dook daarom in documenten, nam interviews af en sprak met jongeren, jongvolwassenen en ouders. Daarnaast bestudeerde wateronderzoeksinstituut KWR het Oldenzaalse rioolwater, op zoek naar restanten van drugs. Oldenzaal is de eerste gemeente in Twente, die het drugsgebruik onder jongeren in de eigen gemeente op deze manier heeft laten onderzoeken.
Die laatste heeft, aan de hand van sporen in het rioolwater, een schatting gemaakt van hoe groot de illegale drugsmarkt in Oldenzaal is. Daaruit blijkt dat er het meeste geld wordt uitgegeven aan cocaïne, per gemiddelde dag circa 5.300 euro. Wiet (cannabis) komt op de tweede plek, daar wordt op een gemiddelde dag zo'n 2.300 euro aan uitgegeven. Aan MDMA (XTC) en amfetamine (speed) wordt op een gemiddelde dag respectievelijk zo'n 300 en 120 euro uitgegeven.

8.000 euro per dag

Wie heeft meegerekend, komt tot de conclusie dat - op basis van rioolwateronderzoek - op een gemiddelde dag in Oldenzaal voor zo'n 8.000 euro aan drugs wordt uitgegeven. Dat lijkt misschien fors, maar in vergelijking tot andere gemeenten waar eerder onderzoek is uitgevoerd naar drugsresten in het rioolwater, valt het in Oldenzaal wel mee. Zo wordt in Oldenzaal meer coke gebruikt dan in Zwolle (23 procent), maar minder dan in Utrecht, Eindhoven en Amsterdam (respectievelijk 22, 25 en 55 procent).
Als het op bijvoorbeeld XTC-gebruik aankomt, gaan Oldenzaal en Zwolle gelijk op. In vergelijking tot Utrecht, Eindhoven en Amsterdam ligt het OIdenzaalse XTC-gebruik flink lager. En een pretsigaret? Die wordt in Oldenzaal aanzienlijk minder opgestoken dan in de andere al genoemde gemeenten.

'Geen uitzonderlijke resultaten'

Toch is wiet, als ze al gebruiken, de populairste drug onder Oldenzaalse jongeren tot 18 jaar. De groep daarboven, 18 tot 27 jaar, snuift liever een lijntje coke. Zeker in het weekend. Tegelijkertijd laat het onderzoek ook zien dat het gebruik van drugs in Oldenzaal beperkt is, stelt het college. "Er zijn geen uitzonderlijke resultaten gevonden, maar wel aandachtspunten om mee aan de slag te gaan."
Burgemeester Patrick Welman over de reden van dit onderzoek: “Voor dit onderzoek waren er wel geluiden, maar nauwelijks inzicht in het drugsgebruik in Oldenzaal. Met de uitkomsten van het dit onderzoek hebben we dat nu meer gekregen. Als het om drugsgebruik gaat hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De uitkomsten willen we nu dan ook gaan bespreken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.