Nieuws

Grote politie-oefening in centrum Zwolle: "Die hond maakt echt geen onderscheid"

Een studente van Landstede wordt tijdens de oefening 'gearresteerd'.
Een studente van Landstede wordt tijdens de oefening 'gearresteerd'. © Harry Hol
Het leek een heuse studentenopstand, maar het ging om een politie-oefening, samen met de gemeente en Landstede. Studenten speelden relschoppers waar agenten met paarden en honden tegen optraden.
Grote politie-oefening in centrum Zwolle

Rellen

"Ik weet niet precies wat we moeten doen, we moeten geloof ik gaan rellen," zegt een studente die nu nog keurig in de rij wacht tot ze de Voorstraat in mag. De straat is tijdelijk afgezet als oefenterrein. Wat later verandert de straat in een (keurig georganiseerde) rel, waarbij politie verschillende scenario's oefent en de studenten 'weerstand bieden'.
"We hebben gelukkig niet vaak grote ordeverstoringen in het centrum van Zwolle, maar het is goed om ervoor te oefenen," zegt Nikos Janos van de politie Zwolle. "Het belangrijkste is dat we waken over de veiligheid."

Paarden politiehond

De studenten worden vooraf goed geïnstrueerd. Zo zijn er duidelijke afspraken over wat ze wanneer mogen doen. En als het signaal 'stop' wordt gegeven moet iedereen bevriezen. Voor de paarden en de politiehond die deel uitmaken van het scenario is het noodzakelijk om voorzichtig te zijn. "De hond maakt echt geen onderscheid, dus blijf uit de buurt," zegt een agent.
De verschillende scenario's in de Voorstraat worden steeds intenser. Waar het begint met wat joelen en een enkele arrestatie, wordt later de kleine menigte met meerdere paarden weggedreven. De studenten vinden het vooral "spannend, maar wel leuk". Voor de politie is het een kans om in 'echte' omstandigheden te trainen.
Volgende week dinsdag volgt een tweede trainingsoperatie in het centrum.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.