Nieuws

Op de Gruppe: fotoserie over traditioneel boeren levert Alex Witteveen predicaat Bonds Meester Klasse op

Foto uit de serie Op de Gruppe
Foto uit de serie Op de Gruppe © Alex Witteveen
"Dit soort onderwerpen vind ik een podium waard, omdat het eigenlijk uitgestorven is. Maar nu is het er nog wel." De traditionele grupstal verdwijnt steeds meer uit beeld: de stal met achter de koeien een mestgoot voor mest en urine. Vroeger heel gebruikelijk, maar inmiddels is er bijna geen boer met een grupstal te vinden. Fotograaf Alex Witteveen uit Deventer legde in zijn fotoserie Op de Gruppe het leven vast van een boer die nog op deze wijze werkt. Het leverde hem een eervolle titel op.
Alex Witteveen is vrijetijdsfotograaf en is veel te vinden op het boerenerf. "Ik fotografeer al jarenlang boeren, specifiek de oude agrarische sector. Ik noem dit ook wel agrarische fine art. Maar de projecten die ik deed, waren afgelopen en dan ga je verder zoeken. Via via kwam ik bij deze boer terecht. Hij was eerst heel terughoudend, dat is 'ie nog steeds. Hij hoeft geen aandacht. Echt zo van 'moet dat nou?' Zijn vrouw is iets stimulerender. 'Dat kun jij wel'."
Foto uit de serie Op de Gruppe
Foto uit de serie Op de Gruppe © Alex Witteveen
Netjes vragen of hij de boer mocht volgen, opende de deur. "In dialect, dat doet het hem. Ik mocht eerst één dagje meelopen, een paar uurtjes. Gaandeweg kregen we een klik en dan mag je vaker fotograferen, hem volgen bij al zijn werkzaamheden. Ik ben echt dankbaar dat ik dit mag doen van hem. Het is alsof je terug in de tijd stapt. Hij boert met heel veel liefde, ik vind het echt knap."
Het verhaal van Alex Witteveen is te zien in de nieuwe aflevering van SPUNCK Podium, die woensdag 5 april om 17.30 uur wordt uitgezonden.
Het is hard werken voor de boer met een grupstal. De goot wordt leeggeschept met bats en greep. "Elke dag twee keer, want de koeien moeten schoon blijven. Per dag zestien kruiwagens, en dat is me een partij zwaar. Ik heb heel veel waardering voor dit soort boeren. Dit is echt puur, en hij straalt die puurheid ook echt uit."
Al die uren leverden Witteveen een enorme hoeveelheid foto's én het predicaat Bonds Meester Klasse van de landelijke fotobond op. Dat is het platform voor vrijetijdsfotografie en fotoclubs. "Dit predicaat is een bekroning van alles wat je al gedaan hebt. En dat voelt heel erg fijn. Het is het allerhoogste segment van de vrijetijdsfotografie en daar mag ik mij nu onder scharen."
Alex Witteveen over zijn fotoserie Op de Gruppe

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.