Nieuws

'Milieugroep MOB eist intrekking vergunningen veehouders'

MOB dreigt provincie met gang naar rechter (foto ter illustratie)
MOB dreigt provincie met gang naar rechter (foto ter illustratie) © ANP
De overheid treedt volgens MOB onvoldoende op tegen grote uitstoters van stikstof en daarom vecht de milieugroep de vergunning van veertig veehouders aan. Dat meldt NRC. In Overijssel gaat het onder meer om vergunningen van boeren rond het Vecht- en Beneden-Reggegebied en de Engbertsdijksvenen in Overijssel.
MOB heeft met openbare gegevens en Aerius, het stikstofrekenmodel van het RIVM, de veertig grootste piekbelasters berekend. Een ecoloog heeft geholpen kwetsbare natuurgebieden te selecteren waar 'snel ingegrepen' moet worden, omdat de natuur daar zwaar lijdt onder de stikstofneerslag, zegt analist Stijn van Uffelen die het rekenwerk deed voor MOB, tegen NRC.
Als de provincies weigeren, stapt de milieuactiegroep volgens de krant naar de rechter. Het is voor het eerst dat provincies zo worden aangezet hard in te grijpen in de uitstoot van de agrarische sector.

Impact

De provincie Overijssel laat in een eerste reactie laten weten dat in de dit jaar gepresenteerde stikstofplannen 'zekerheid ontstaan voor de natuurdoelen, waardoor intrekken van vergunningen niet nodig is'. Daarom heeft de provincie het intrekkingsverzoek van MOB afgewezen.
"Als een vergunning onherroepelijk is geworden, dan mag van een betrouwbare overheid worden verwacht dat deze niet op een later moment alsnog wordt ingetrokken. Deze intrekkingsverzoeken zorgen voor een grote emotionele impact en onzekerheid bij de betreffende agrarisch ondernemers en hun gezinnen", laat een woordvoerder weten.

Stikstofcrisis

MOB voert onder aanvoering van voorzitter Johan Vollenbroek al jarenlang met succes rechtszaken tegen de overheid vanwege het stikstofbeleid. De milieugroep stelde eerder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de overheid ter discussie en kreeg in mei 2019 gelijk van de Raad van State. De uitspraak zette een streep door honderden vergunningen en luidde het begin in van de stikstofcrisis.
Het nieuwe juridische offensief van MOB zet nu de ‘piekbelastersaanpak’ van het kabinet onder druk. Die behelst een vrijwillige uitkoopregeling om grote uitstoters van stikstof te verleiden hun bedrijf te staken.
De piekbelasters aanpakken gaat volgens MOB niet snel genoeg en het intrekken van vergunningen is volgens de groep 'onvermijdelijk'. En dat terwijl de BoerBurgerBeweging (BBB), na de verkiezingen de grootste partij in alle provincies, juist dwang van tafel wil.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.