Nieuws

Na 29 (!) jaar afscheid als Statenlid: Dirk van Dijk (SGP) breed onderscheiden

Dirk van Dijk krijgt de erepenning van Overijssel
Dirk van Dijk krijgt de erepenning van Overijssel © RTV Oost
Hij was de absolute nestor van de Overijsselse politiek: Dirk van Dijk zat al sinds 1994 in de Provinciale Staten. Vanavond nam het langstzittende Statenlid van Nederland na 29 jaar afscheid. Hij kreeg twee onderscheidingen mee. "Wij zijn maar dagjesmensen."
De erepenning van Overijssel en Lid in de Orde van Oranje Nassau. SGP'er Dirk van Dijk draagt twee nieuwe titels sinds vanavond, maar is er na 29 jaar ook eentje kwijt. Die van Statenlid. Nadat hij in 1994 tussentijds geïnstalleerd werd, maakte hij 5 Commissarissen van de Koning(in) mee, was hij 6 keer lijsttrekker, 20 jaar fractievoorzitter en 16 jaar lang nestor van de Provinciale Staten. Maar dat is nu voorbij.
Met Van Dijk verdwijnt een enorme bak aan ervaring uit de Statenzaal. De nummer twee op de lijst van ervaren Statenleden, Jan Westert (CU), zat elf jaar op zijn post. Nog niet eens de helft dus. Al bagatelliseert Van Dijk zijn eigen rol tijdens zijn afscheidsspeech: "Het lijkt een lange periode, maar niet zo lang geleden las ik een uitspraak van iemand, die zei: 'Wij zijn slechts dagjesmensen, maar Jezus Christus is gisteren en heden dezelfde, en tot in eeuwigheid.'"
Dirk van Dijk als lijsttrekker in 2019
Dirk van Dijk als lijsttrekker in 2019 © RTV Oost

Digitaliseren kan je leren

In een bijna half uur durende toespraak - "Ik ben hardleers, kort van stof zijn is moeilijk" - haalt Van Dijk verschillende herinneringen op aan zijn 29 jaar. "Toen ik begon moest ik vijftien minuten praten met Jan Hendrikx, de toenmalige Commissaris van de Koningin. En een ambtenaar. Die kwam met een pakket stukken naar mij toe, en zei: 'Hier heb je de dossiers, sterkte ermee'."
De postbode belde geregeld bij zijn huisadres aan, omdat de politieke stukken niet door de brievenbus pasten. Tot de digitalisering intrad. "De eerste cursus van de provincie was een cursus mailen. 'Als ie verstuurd moet worden, dan moet je op enter drukken', hoorden we dan." In de tijden dat alle begrotingsstukken digitaal beschikbaar kwamen, haalde Van Dijk, samen met één andere collega, de documenten nog fysiek op in Zwolle.
De eerste cursus van de provincie was een cursus mailen
Dirk van Dijk

Dankbaarheid

Hij benadrukt dankbaarheid dat hij zijn werk voor de provincie zo lang heeft kunnen doen. "Ik heb meegemaakt dat Statenleden tijdens hun zittingsperiode overleden. Ik ben blij dat ik hier nog kan staan."
De afgelopen coalitieperiode ervoer hij als kers op de taart, met de SGP in de coalitie. De partij die in al die jaren als enige stabiel is gebleven (2 zetels), benadrukt hij nog even. Om, vlak voor de staande ovatie die hem ten deel viel, af te sluiten met zijn vaste woorden: "Ik wens u allen van harte Gods zegen toe".
Koninklijke onderscheidingen
Niet alleen Dirk van Dijk kreeg de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook Statenleden Jacob Spiker (CDA) en Lex Schukking (VVD) kregen het lintje uit handen van Andries Heidema. Alle drie kregen ze deze waardering voor hun jarenlange politieke inzet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.