Nieuws
Populaire truckersritten afgelast door strengere regels: "Honderden gehandicapten moeten uitje missen"

De razend populaire truckersrondritten voor verstandelijk gehandicapten dreigen in de wielen te worden gereden door strengere regels van verzekeraars. Onder meer de Truckrun rond Enschede - de grootste van ons land - en de voorjaarsrit door Salland zijn al afgelast. Juristen proberen intussen te voorkomen dat een decennia oude traditie abrupt tot stilstand wordt gedwongen.
Maandenlang zien ze ernaar uit. De deelnemende truckers, maar vooral ook hun passagiers: cliënten van onder meer De Twentse Zorgcentra en de zorginstelling Zozijn Salland.
Het leidt ieder jaar weer tot een bonte stoet van toeterende vrachtwagens, vanaf viaducten en vanuit bermen door publiek enthousiast toegezwaaid.
Het leidt ieder jaar weer tot een bonte stoet van toeterende vrachtwagens, vanaf viaducten en vanuit bermen door publiek enthousiast toegezwaaid.
Afgeblazen
Maar de edities voor 2023 zijn recent afgeblazen.
Waardoor de 31ste Truckrun van de Tukker Truckers op 24 juni - goed voor 400 vrachtwagens - en de 200wagens tellende voorjaarsrit op 20 mei van de Drivers Uut Salland (DUS) van de kalender zijn geschrapt. "Eeuwig zonde", zegt Erwin Bril van de DUS. "Maar we kunnen gewoon niet anders. De risico's zijn té groot."
Strengere regels
Reden voor alle commotie: de polisvoorwaarden zoals die door meerdere verzekeraars zijn aangepast. Aanleiding vormt een incident vorig jaar tijdens de Truckrun van de Tukker Truckers.
Tijdens de truckersritten is het gebruikelijk dat de begeleiders van de verstandelijk gehandicapte passagiers veelal op het slaapbed achterin de cabine plaatsnemen, terwijl de cliënt op de passagiersstoel zit. Daar werd in de praktijk meestal niet moeilijk over gedaan.
Totdat vorig jaar een begeleidster van het bed gleed en met haar hoofd op het dashboard terechtkwam. Nadat een letselschadeadvocaat hier een zaak van had gemaakt en een schadeclaim eiste, hebben meerdere verzekeraars hun polissen aangescherpt. "En die wijziging houdt in dat ongevallen tijdens dit soort toertochten, maar ook tijdens andere truckersactiviteiten niet meer onder de dekking vallen", zegt Erwin Bril.
Wie verantwoordelijk?
Het lastige is, aldus Bril, dat door die aangescherpte regelgeving onduidelijk is wie juridisch verantwoordelijk. "Zo'n 70 procent van onze passagiers heeft begeleiding nodig. Wij kunnen als truckers niet even een mond afvegen ofzo. Wij moeten immers de auto besturen. Maar als er dan onverhoopt wat gebeurt, is de grote vraag wie er dan voor opdraait. Is dat het bedrijf waarvan de vrachtwagen is, zijn het de zorginstellingen waar de cliënt onder valt of wordt wellicht in het uiterste geval de chauffeur privé aansprakelijk gesteld?"
Daarop werd besloten de stekker eruit te trekken. "We zouden onze rit door Salland voor de zestiende keer organiseren, maar we kunnen het risico simpelweg niet nemen."
Juristen ingeschakeld
Volgens Willem Bos van de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten (OSC) zijn er behalve Twente en Salland al meerdere evenementen afgelast. "Waaronder Valkenswaard. En dan heb je het al over 1.200 gehandicapten die hun jaarlijkse uitje moeten missen."
De OSC heeft intussen juristen ingeschakeld die de komende tijd gaan bekijken of er nog juridische mogelijkheden zijn.
De juridische crux is volgens Alfred Smit van de Tukker Truckers dat de begeleiders van de verstandelijke beperkte passagiers veelal op het ligbed achterin de cabine zitten. "Daarmee zitten ze op een niet goedgekeurde zitplaats. En daar zit 'm nu het probleem."
Vergelijkbare evenementen
Ook bij vergelijkbare evenementen kan dit tot problemen leiden, aldus Alfred Smit. "Bij motoren zitten de passagiers doorgaans in een zijspan en dan is er verder niets aan de hand. Maar oldtimers bijvoorbeeld hebben geen autogordels. Daar zal die nieuwe wetgeving dus ook nog wel vragen oproepen. Zelf proberen we nu in contact te komen met verzekeringsmaatschappijen of ze eventueel toch nog mogelijkheden zien. Maar op korte termijn zagen we geen andere uitweg dan de ritten af te gelasten."
De jaarlijkse rit in de regio Hardenberg wordt nog altijd op de website aangekondigd. Ook de rondrit door Hoge Hexel gaat volgens een woordvoerster 15 april 'gewoon' door. "We zijn met circa 130 deelnemers ook wat kleinschaliger van opzet. Bovendien maken we geen gebruik van provinciale wegen, wat juridisch gezien ook een dingetje is."
Troost-evenement
Intussen willen de Tukker Truckers en de Drivers Uut Salland (DUS) voorkomen dat de honderden bewoners van de zorginstellingen het dit jaar helemaal zonder hun dagje uit moeten doen. Besloten is om enkele troost-evenementen op te zetten. In Twente gaan truckers poffertjes bakken en ijsjes uitdelen en in Salland gaat DUS hamburgers bakken. Met een aantal trucks als decor.
Erwin Bril: "Maar het moge duidelijk zijn dat we het natuurlijk gewoon weer het liefst ouderwets de weg op willen."