Nieuws

"De dijken moeten klaar zijn voor de hoogwater wedstrijd"

Noteren van schades of afval op de dijk
Noteren van schades of afval op de dijk © RTV Oost\Chantal Everaardt
Gewapend met een stok, een iPad, veel ervaring en stevige wandelschoenen struint Wijnand Evers kilometers aan dijken af. Hij controleert voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta de dijken op schades. Een dijk moet sterk en solide zijn en niet beschadigd door bijvoorbeeld bevers of andere ongewenste obstakels.
De controleurs gaan te voet langs alle dijken in het gebied. Er wordt twee keer per jaar gecontroleerd, in het voorjaar en in het najaar. Zo kan je zien of hoogwater of droogte effect heeft gehad en hoe de dijken de winterperiode hebben doorstaan. Er worden aantekeningen gemaakt van schades en als het nodig is wordt de dijk hersteld.
"Kijk dit zien we veel, honden graven graag in de dijk. Dat is niet goed, want dan beschadig je de grasmat en dat is toch de deken van onze dijk. Die moet goed zijn. Dus ik noteer de plek en de aannemer komt hier later de boel aanvullen en nieuw gras zaaien." Wijnand Evers geniet zichtbaar van dit belangrijke werk. Het is mooi Hollands weer, wat zon, een flinke wind en dikke wolken wisselen elkaar af.
"Als je een week met mij meeloopt kom je wel aan je beweging hoor.." Wijnand lacht er stralend bij. Maar het werk is serieus, dijken zijn in ons land belangrijk om het achterland droog te houden. "Als de IJssel veel water te verstouwen krijgt en de dijk is beschadigd, dan gaat het water er doorheen, water is krachtig. Dat moeten we niet hebben."
Dijken worden twee keer per jaar gecontroleerd

Bevers

Een andere graafschade die het waterschap steeds meer ziet is die van bevers. "Eigenlijk zijn ze te succesvol, de populatie groeit snel. En ze kunnen flink graven, meters achter elkaar en ook diep. Het zijn er momenteel zoveel dat de schades bijna niet meer bij te houden zijn. Het is soms ook lastig te zien waar ze bezig zijn met een gang te graven. Als het water stijgt zoeken ze een hoger plekje op en dat is dan de dijk."
Muskusratten zijn redelijk onder controle zegt Evers. Die mogen ook gevangen worden. Bevers mag je alleen bij grote gevolgen voor de waterveiligheid aanpakken en dat moet via protocollen. "Samen met de provincie probeer je daar een weg in te vinden, maar het wordt wel lastiger."

Vegetatie

De controleurs kijken ook naar de vegetatie, zo mogen op de dijken geen distels, ridderzuring en andere ongewenste kruiden groeien en wordt gecontroleerd of zand, hout, afval of andere voorwerpen zijn verwijderd door de beheerders of eigenaren van de dijk.
Voor Wijnand Evers is het naast belangrijk werk vooral genieten van het mooie landschap. "Kijk daar zie je nog meer sporen van bevers, en kijk de eerste Pinksterbloemen bloeien. In dit gebied zit ook een zeearend, prachtig toch."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.