Nieuws

'Martelslachtoffer' wacht gesprek met verdediging van Zwolse onderwereldbroers

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Getty Images
Het verdedigingsteam van twee Afghaanse broers die zijn veroordeeld voor moordaanslagen in de zogenoemde Zwolse onderwereldoorlog, mogen in hoger beroep een oud-bloedbroeder aan de tand voelen. Dat heeft het Gerechtshof besloten. Of de advocaten ook een nieuwe (maar bedreigde) getuige mogen horen, moet een onderzoeksrechter nog beoordelen.
De twee broers werden door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van 13 en 19 jaar. Volgens de rechters stond het duo aan het hoofd van de gewelddadige drugsbende Ali24/7 uit Zwolle en waren ze betrokken bij moordaanslagen in de lokale onderwereldoorlog.

Wraak

Eén van de broers zou in 2016 en in oktober 2019 opponenten hebben beschoten, vanuit een passerende auto. Hij kreeg 19 jaar cel opgelegd. Zijn broer kreeg 13 jaar gevangenisstraf voor dezelfde moordpoging in oktober 2019. Hij was een maand eerder zelf beschoten in de wijk Stadshagen. Omdat hij dacht dat de man uit Holtenbroek achter die aanslag zat, zou hij uit zijn geweest op wraak.

Valse verklaringen

Maar de broers stellen dat hun veronderstelde tegenstanders onder één hoedje hebben gespeeld en via valse verklaringen de schuld van de moordaanslagen bij hen hebben neergelegd. Daarom zijn ze in hoger beroep gegaan. Hun advocaten, de bekende strafpleiter Bénédicte Ficq en raadsman Rutger van Veen hebben onlangs inzage gehad in een politieonderzoek waaruit die opzet zou blijken. Die onderzoeksverslagen waren tot voor kort niet voor hen beschikbaar.

Bloedbroeder

Na een nog te plannen zitting in hoger beroep moet gaan blijken of ze nu nog meer getuigen mogen ondervragen. Het Hof heeft al wel bepaald dat het advocatenduo in ieder geval vast een sleutelgetuige mogen horen, bijgenaamd Bolle. Deze oud-bloedbroeder van de Afghaanse broers zegt door hen te zijn gegijzeld, gemarteld en bestolen. Daarna heeft hij een boekje over de broers opengedaan bij de politie. Sindsdien geldt hij als belangrijke getuige in de rechtszaken rondom de Zwolse onderwereldoorlog. Zijn afgelegde getuigenis is door de rechtbank uiterst serieus genomen.
Politieonderzoek na moordaanslag in oktober 2019 in Zwolle
Politieonderzoek na moordaanslag in oktober 2019 in Zwolle © News United

Getuige F1

Of het verdedigingsteam van de Zwols Afghaanse broers ook een nieuwe (maar bedreigde) getuigen mogen bevragen, moet nog beoordeeld worden door een onderzoeksrechter. Die gaat bekijken of er een noodzaak is om de getuige, aangeduid met code 'F1', aan de tand te laten voelen. Getuige F1 heeft aangegeven alleen anoniem een verhaal te willen vertellen, omdat hij anders naar eigen zeggen 'hartstikke wordt doodgeschoten'.

Het Meisje

Naast de Afghaanse broers werd ook hun veronderstelde secondante veroordeeld. Haar is 6 jaar cel opgelegd. De jonge vrouw van halverwege twintig, bijgenaamd Het Meisje, heeft volgens de rechtbank ook een rol gespeeld bij de moordaanslag in 2019. Zo liet ze benzine aanvoeren om de vluchtauto in brand te steken.
Het Meisje is eveneens verantwoordelijk voor langdurige drugshandel. Zij stuurde de dealers in de regio aan. Tenslotte is ze veroordeeld voor witwassen. Zij ging in eerste instantie ook in hoger beroep, maar heeft dat ingetrokken. Ze heeft de helft van haar straf er reeds op zitten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.