Nieuws

Waterschap scoort punten voor natuur en waterkwaliteit met nieuwe stuw in de Regge

De nieuwe stuw bij natuurgebied Archemermaten zorgt ervoor dat water bovenstrooms in de Regge langer wordt vastgehouden. Dat gaat verdroging tegen en is beter voor de natuur en de landbouw. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd en een nieuwe vistrap. Waterschap Vechtstromen scoort daarmee hoge punten voor waterkwaliteit en biodiversiteit.
Op de plek waar de Lindebeek en de boven- en beneden-Regge samenkomen houdt de Archemerstuw het water op een peil waar de boeren goed mee kunnen leven en de natuur niet verdroogt. Tegelijk zijn er extra voorzieningen aangelegd voor recreanten.
Reportage: nieuwe stuw in de Regge maakt boeren en natuur blij

"Schoolvoorbeeld van samenwerking"

Bestuurder Netty Aarnink van Vechtstromen kijkt trots uit over de nieuwe stuw in de Regge bij Archem. Het waterschap is bij de aanleg zorgvuldig te werk gegaan: "Ik kan wel zeggen dat dit een schoolvoorbeeld is van een heel grondige voorbereiding. We hebben ook ruim de tijd genomen om goed met elkaar samen te werken, en daardoor is het resultaat dat alle partijen hier blij mee zijn."
Nu is het nog wat kaal, maar over een jaar zal je zien hoe mooi het is geworden
projectleider Ben Ordelmans
Projectleider Ben Ordelmans is het gelukt om alle partijen mee te krijgen. Het gebied is flink op de schop gegaan, en ziet er nu nog kaal uit. Maar uiteindelijk wordt het mooier dan het was, belooft Ben: "De natuur moet nog even zijn werk doen. Nu is het allemaal nog wat kaal, maar als je over een jaar komt zal je zien hoe mooi het is geworden."
Netty Aarnink en Ben Ordelmans van Waterschap Vechtstromen
Netty Aarnink en Ben Ordelmans van Waterschap Vechtstromen © RTV Oost

Taken combineren

De aanleg van de stuw staat niet op zich. Voor het waterschap komen hier allerlei taken samen, vertelt Netty: "Klimaatverandering, droogte tegengaan, het water op peil houden, maar ook recreatie, natuur en biodiversiteit. Ik ben erg trots op het resultaat, hiermee scoren wij als waterschap met de Regge hoog op de Europese meetlat van waterkwaliteit en biodiversiteit."
We hebben ruim de tijd genomen. Het resultaat is dat alle partijen hier blij mee zijn
Netty Aarnink, waterschap Vechtstromen
Langs de Regge liepen al meerdere fiets- en wandelroutes. Ook kanoërs weten het riviertje op de grens van Salland en Twente te vinden. De recreatieve mogelijkheden zijn versterkt met onder meer een nieuw fietspad, kanosteigers en een rustplek, vertelt Netty: "De stuw wordt straks een pleisterplaats waar fietsers, wandelaars, kanoërs, vogelaars en vliegvissers elkaar gaan ontmoeten."
De beneden-Regge
De beneden-Regge © RTV Oost

Vistrap

Een groot onderdeel van het project is ook de nieuwe natuurlijke vistrap bij de stuw. Vissen kunnen niet tegen een stuw van bijna een meter opzwemmen, dat moet in veel kleinere stapjes. Daarom is er een slingerende nevengeul langs de stuw uitgegraven van meer dan een kilometer.
Een hele klus, maar Ben is blij met het resultaat: "Het ziet er heel natuurlijk uit, met 21 drempeltjes op ruime afstand van elkaar. De vissen hoeven nu maar drempeltjes van een paar centimeter te passeren. Dit is perfect voor de vissen om toch bovenstrooms te kunnen komen. We gaan dit ook monitoren, maar we gaan er vanuit dat veel meer vissen de Regge nu op kunnen komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.