Nieuws

Meer vrouwen, minder ervaring, veel BBB: nieuwe Statenleden geïnstalleerd

De 17 Statenleden van de BoerBurgerBeweging
De 17 Statenleden van de BoerBurgerBeweging © RTV Oost
De enorme overmacht van de BoerBurgerBeweging in Overijssel is vanaf vandaag ook fysiek waar te nemen in het provinciehuis: de zeventien politici zijn samen met de andere collega's vandaag geïnstalleerd. Nu begint het werk pas echt. Ook voor Ger van der Wal, nummer zeventien van de BBB-lijst.
Voor zijn werk organiseert hij landbouwbeurzen vanuit Evenementenhal Hardenberg, als vrijwilliger stond hij ergens onderaan de kieslijst van BBB. Hij hielp tijdens de campagne. "Na de verkiezingen is het dan ongeveer wel voorbij, dat zei ik ook tegen m'n baas", lacht Ger van der Wal, lopend door de hallen. "Tot die exitpoll kwam." 17 zetels. Dus ook hij kan de politiek in.
Even omschakelen. Enkele dagen nadenken. Maar hij neemt zijn verantwoordelijkheid, en is vanaf vandaag officieel politicus. "Dat kon gelukkig ook in goed overleg met de baas hier."
Op de dag van de installatie als politicus, volgden we Van der Wal op zijn huidige én nieuwe werk:
Nummer 17 van BBB is ineens politicus

BBB-bier

Samen met 16 collega's beheerst Van der Wal vanaf vandaag de Statenzaal in Zwolle. Alle andere partijen tellen slechts 1, 2, 3, of 4 zetels. Kruimels, vergeleken met lichtgroene BBB-brigade. Maar een meerderheid heeft de partij niet, ze zullen samen met andere partijen op moeten trekken. En dus ontvangen alle Statenleden vandaag niet alleen bloemen van de provincie, maar ook een tasje vol met BBB-spulletjes. Een biertje, een opener, bloembollen en een kladblokje met daarop de handgeschreven tekst: "Op naar een goede samenwerking".

Schoolbus

Een gezamenlijke entree van de zeventien BBB'ers met een Amerikaanse schoolbus werd toch afgeblazen: het zou de verkiezingswinst iets te veel in het gezicht van de andere partijen wrijven, zo was de conclusie. Enige bescheidenheid siert de mens.
Eenmaal binnen zitten vrouw, zoon en ouders van Van der Wal op de eenmalige uitpuilende tribune, tussen alle andere familieleden en vrienden. Allemaal om bij de feestelijke installatie van de 47 Statenleden te zijn. Dertien van hen deden dat werk de afgelopen periode ook al, 34 zijn nieuw.

Minder ervaring, meer vrouwen

Het aantal jaren ervaring is dan ook flink afgenomen (zo vertrok nestor Dirk van Dijk gisteren na 29 jaar trouwe dienst voor de SGP), maar het aantal vrouwen is wel toegenomen. Van 10 naar 18. Daaronder valt ook Sanne Winkels; eigenlijk lijstduwer van de BBB op plek 21. Maar na het leggen van de puzzel - enkele kandidaten gaan naar de Eerste Kamer, voor anderen bleek het niet direct te combineren met werk - zit ze nu toch bij de 17 Statenleden.
Na een 'zo waarlijk helpe mij God almachtig' of een 'dat verklaar en beloof ik' zijn alle 47 vandaag daadwerkelijk van start gegaan. Van der Wal moet 's avonds nog door naar Flevoland, waar zijn 'bonusdochter' ook benoemd wordt als Statenlid. Zo is het ineens een politieke familie.

Vervolg

Morgenavond volgt het eerste debat voor Van der Wal en zijn mede-Statenleden: het duidingsdebat. Daarin zullen alle partijen hun visie geven op de verkiezingsuitslag, en mogelijk al enige voorzetjes geven voor een gewenste coalitie. Vanaf vrijdag starten dan de verkennende gesprekken met alle partijen. Het verslag daarvan volgt op 19 april, waarna - als er perspectief lonkt - het formeren echt van start zal gaan.
De nieuwe Statenleden van Overijssel
De nieuwe Statenleden van Overijssel © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.