Nieuws

Hanzesteden vieren 800 jaar Hanzeverbond: feestjaar afgetrapt in Kampen

Aftrap Hanzejaar in Kampen
Aftrap Hanzejaar in Kampen © Sarah de Geest
Het was de voorloper van de VOC en nog steeds is het gedachtegoed springlevend: het Hanzeverbond, de middeleeuwse samenwerking tussen steden rondom de Noordzee en de Oostzee. Dit jaar bestaat het gedachtegoed 800 jaar en dat wordt gevierd tijdens het Hanzejaar, dat vandaag officieel is afgetrapt in Kampen.
Tot eind dit jaar wordt in negen Hanzesteden in ons land van alles georganiseerd rond het Hanzeverbond. Kampen, Zwolle, Deventer, Hasselt, Hattem, Doesburg, Zutphen, Elburg en Harderwijk staan allemaal in het teken van het gedachtegoed. Vandaag waren alle steden in Kampen vertegenwoordigd voor de officiële aftrap van het Hanzejaar.
Aftrap Hanzejaar

Stukje geschiedenis

800 jaar geleden sloten steden rond de Noordzee en de Oostzee een handelsverbond, om zo de handel te beschermen en de samenwerking te versterken. Het bracht de ruim tweehonderd steden die waren aangesloten welvaart en voorspoed, maar door de opkomst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de VOC, kwam daar een eind aan.
Lees verder onder de afbeelding.
Aftrap Hanzejaar in Kampen
Aftrap Hanzejaar in Kampen © Sarah de Geest
De banden tussen de steden bleven wel bestaan en zijn er nog steeds. En in de verschillende historische stadscentra zijn nog meer dan genoeg overblijfselen te vinden van die bloeiperiode, zoals het Waaggebouw in Deventer en de Sassenpoort in Zwolle.
De Hanzesteden zijn nu vooral belangrijk vanwege de historie en het cultureel erfgoed. Dat trekt veel toeristen aan, reden voor de negen Nederlandse Hanzesteden om flink samen te werken op gebied van toerisme.

Hanzejaar

Het Hanzejaar is dus vandaag geopend met allerlei activiteiten in Kampen. Dat gebeurde met het trekken van de Kamper Kogge over de IJssel. Ook op de kade is de hele dag van alles te doen zoals knopen leggen, er loopt een stadsomroeper rond en kinderen kunnen speciale kleurplaten inkleuren. Elke Hanzestad presenteert wat er het komende jaar bij hun te doen is. Het hele jaar wordt dus 800 jaar Hanze gevierd.
Lees verder onder de afbeelding.
Aftrap Hanzejaar in Kampen
Aftrap Hanzejaar in Kampen © Sarah de Geest
De opening van het Hanzejaar 2023 zie je zondag 2 april om 11.00 uur op TV Oost. De uitzending wordt herhaald om 13.00, 14.00, 16.00, 19.00 en 23.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.