Nieuws

Burgemeester De Rouwe van Kampen scherpt aanpak drugsoverlast aan

Burgemeester Sander de Rouwe
Burgemeester Sander de Rouwe © Gemeente Kampen
Burgemeester Sander de Rouwe van Kampen kan vanaf vandaag al bij een eerste overtreding van de Opiumwet besluiten een pand te sluiten waar soft- of harddrugs is aangetroffen. Dat is aanscherping van eerder beleid. Die strengere aanpak is volgens de gemeente nodig omdat drugspanden veel overlast veroorzaken.
Bij een eerste overtreding van de Opiumwet kon burgemeester De Rouwe eerder enkel een waarschuwing uitdelen. De Rouwe heeft het beleid bij een overtreding van de Opiumwet aangescherpt. "Hij wil alle middelen die hem ten dienste staan gebruiken", zegt een woordvoerder van de gemeente daarover.

Eerste overtreding

Dat betekent dus vanaf vandaag dat een woning of bedrijfspand waarin een drugslab of hennepplantage wordt aangetroffen, ook al op slot kan als het gaat om een eerste overtreding. De Rouwe hoeft dat overigens niet te doen, waarschuwen kan ook nog steeds.
De burgemeester maakt bij elk individueel geval een belangenafweging waarbij ook rekening gehouden wordt met bijzondere omstandigheden. Uiteindelijk moet de motivatie om een pand te sluiten overeind blijven bij een rechter.

Harde aanpak

“Een pand sluiten is een verregaande maatregel maar ik zal niet schromen om dat te doen als de situatie daartoe aanleiding geeft. Ondermijning is een vorm van criminaliteit die ik hard wil aanpakken. De aanpak van drugoverlast hoort daar zeker bij”, zegt burgemeester De Rouwe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.