Nieuws

McDonald's in Deventer binnenstad mag aantal keer langer openblijven dan afgesproken tijdstip

In de raad van Deventer werd vanavond ingesproken over de komst van een McDonalds
In de raad van Deventer werd vanavond ingesproken over de komst van een McDonalds © ANP
Tijdens een eerste inspreeksessie over de komst van een McDonald's naar de Deventer binnenstad is vanavond een petitie met 13.000 handtekeningen aangeboden aan de gemeenteraad van Deventer. Handtekeningen tegen de komst van het filiaal. Bezwaren werden vanavond, in woord en gebaar, toegelicht. Duidelijk werd dat de vestiging af en toe ook langer dan het afgesproken tijdstip van tien uur 's avonds open mag blijven.
Een van die insprekers was Lisanne van Ewijk, initiatiefnemer van de petitie. Ze zag wat de komst van de McDonald's naar de Keizerstraat teweegbracht. Die bezwaren wilde ze faciliteren, zegt ze daarover tegen de raad. "Een dag later was de petitie al drieduizend keer ondertekend en de handtekeningen stromen nog steeds binnen." Het zijn er zoveel dat het aantal handtekeningen niet in één multomap past als de petitie wordt overhandigd.

Stroom argumenten

Van Ewijk presenteerde vanavond een hele stroom aan argumenten die onder meer via Facebook en de ondertekenaars van de petitie tot haar waren gekomen. Variërend van kritiek op het ongezonde karakter van McDonald's tot het argument dat zo'n restaurant op die plek de binnenstad ontsiert. "Zo kun je bezoekers van Dickens niet ontvangen."
Huub Leussink, projectmanager Onroerend Goed van McDonald's was vanavond de enige die probeerde de raad te overtuigen dat de komst van fastfoodketen naar de Deventer binnenstad wel een goed idee is. Hij wees nog eens op de afspraken die met direct omwonenden van het pand zijn gemaakt.

Sluitingstijd

Zo blijft het restaurant niet langer dan tot tien uur 's avonds open, zijn de terrassen geschrapt en wordt de uitstraling van het pand low profile. "De kant van de Walstraat blijft vrij van reclame", gaf Leussink aan. Die reclame-uitingen blijven aan aan de voorkant van het pand beperkt. Tegen het argument dat er waarschijnlijk veel rommel achterblijft van bezoekers van de keten, bracht Leussink in dat elke vestiging iemand in dienst heeft die rond het pand zwerfaval opruimt. "Ook zwerfaval dat niet van ons is."
Nadat Leussink vragen kreeg over hoe hard de afspraken waren over die sluitingstijd van tien uur, benadrukte hij dat die 'hard' waren. Om vervolgens aan te geven dat het restaurant vijf keer per jaar langer open mag blijven. "Tijdens feestdagen bijvoorbeeld", aldus Leussink.
Het kwam hem op hoongelach te staan vanaf de tribune. Wat weer leidde tot een reprimande van voorzitter Eva Sipman, die de aanwezige mensen op de tribune verschillende keren vermanend moest toespreken omdat ze, tegen de afspraken in, toch verbaal of door te klappen reageerden op insprekers.

Medisch bioloog

Een medisch bioloog trok nog van leer tegen het ongezonde imago van de fastfoodketen en de relatie met overgewicht. Daarna betoogde een bewoonster van Deventer dat er al zoveel ongezonds voorhanden is in de Deventer binnenstad. Daar hoeft niet ook nog eens een McDonaldsvestiging bij.
VVD-raadslid Rogier Zujdam bracht na haar betoog in dat ook veel scholieren de Albert Heijn binnenstappen om daar een frikandelbroodje te kopen, ook niet gezond. Waarom ze haar peilen dan vooral op de McDonald's richtte, was de strekking van zijn vraag. Ze zag het bezoek aan de supermarkt vooral als een bevestiging van haar verhaal, dat er te veel ongezonds voorhanden is. "We moeten aan de voorkant besluiten dat we dat niet willen."
Een aantal insprekers kwam vanavond door tijdgebrek niet aan de beurt. Volgende week spreekt de raad verder over het onderwerp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.