Nieuws

Leuk, zo'n gratis schoolontbijt, maar wie smeert al die broodjes?

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Getty Images / AnjoKanFotografie
Leerlingen zijn alerter, energieker en hebben minder stress. Allemaal voordelen van het schoolontbijt, al is het ook lastig om iedere ochtend tig broodjes te smeren, weet schooldirecteur Maike Warrink-Lotgerink. Haar scholen geven al sinds oktober vorig jaar gratis eten aan leerlingen in Enschede.
Het Rijk trekt 100 miljoen euro uit zodat kinderen van ouders met een kleine beurs niet met honger in de les zitten. En dat geld is absoluut welkom, weten ze bij Het Stedelijk Diekman en Het Stedelijk Alpha in Enschede.

Leerlingen aan de bak

"Wij geven het ontbijt altijd tijdens de koffiepauze", zegt Warrink, directeur van die scholen. "We merkten dat leerlingen in de puberteit opstartmoeite hebben en dan is het fijner om te eten tijdens de koffiepauze. Maar dan gaat het ook hard."
De conciërges smeren het brood samen met leerlingen die 's ochtends horecalessen hebben. Fijn, die extra handjes van middelbare scholieren. Op basisscholen is het lastiger om elke ochtend een ontbijt op te dienen, weet Warrink. "Een basisschooldirecteur belde mij op, die wist echt niet hoe hij het moest organiseren."
"Toen hebben we samen gezocht naar een partij die wilde meehelpen", zegt de directrice. "Toen hebben we een lokale ondernemer gevonden van een re-integratietraject. We zijn ook constant op zoek naar vrijwilligers, want leerkrachten redden dit niet."

Stress door honger

Die subsidie is dan ook hoog nodig om het allemaal rond te krijgen. En wat ondernemingszin kan ook geen kwaad, zegt Warrink. "Je moet je afvragen: hóé kunnen we het doen?"
Het resultaat is absoluut zichtbaar volgens de directrice. "Leerlingen zijn alerter, al gaat dat de ene les natuurlijk beter dan de andere les. Als je steeds bezig bent met een hongergevoel, wordt je dag daardoor beïnvloed. Als alleen die stressfactor al weg is zijn wij blij."
"Eerder keken sommige leerlingen wat om zich heen tijdens de lunchpauze. Vooral tijdens de crisis merkte je dat er steeds meer leerlingen waren die moeite hadden zich te concentreren."
Warrink hoopt wel dat de subsidiekraan snel weer dicht kan. "Dit aapje zit nu op onze schouder, maar het doel is dat het overbodig wordt. Dit dieperliggende vraagstuk kunnen we niet oplossen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.