Nieuws

Jonge vrouw op klaarlichte dag verkracht in centrum Enschede

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © GettyImages
Een jonge vrouw is afgelopen december op gewelddadige wijze verkracht in Enschede. Dat gebeurde op klaarlichte dag, om half tien 's morgens, in het centrum van de stad. De verkrachting is op camerabeelden vastgelegd.
De verdachte, een 21-jarige man uit Sierra Leone, ontkent de verkrachting niet. Sterker nog, volgens de officier van justitie komt de verklaring die de man geeft tijdens een politieverhoor neer op een bekentenis.

'Do you have a minute for me?'

"Het is een heftige en bizarre zaak", zegt officier van justitie Menno Hoekstra. Een verkrachting op klaarlichte dag in het centrum van een stad is uitzonderlijk.
Op maandag 19 december gaat het in de ochtend helemaal mis voor het slachtoffer. De jonge vrouw loopt in de stad als de 21-jarige verdachte naar haar toe komt. "Can I ask you something?", vraagt hij. "Do you have a minute for me?" Om vervolgens de vrouw aan haar armen mee te trekken en haar in haar gezicht te slaan. Het slachtoffer wordt naar de grond gewerkt en wordt door de man verkracht.

Voor de rechter

De verdachte zit inmiddels vast in het huis van bewaring en wordt over een aantal weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Als dat onderzoek afgerond is, kan de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak starten. Naar verwachting zal dat in het najaar zijn.
Het PBC is een psychiatrische observatiekliniek en onderzoekt mensen die verdacht worden van een misdrijf. De onderzoekers van het PBC houden zich niet bezig met de vraag of iemand een misdrijf wel of niet heeft gepleegd. Ook doen zij geen uitspraak over de straf die iemand zou moeten krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.