Nieuws

Paringsdans rond BBB begonnen: partijen in de rij voor plek in coalitie

Rick Brink (CDA) spreekt zijn collega-Statenleden toe
Rick Brink (CDA) spreekt zijn collega-Statenleden toe © RTV Oost
De paringsdans rond de BoerBurgerBeweging is duidelijk begonnen in Overijssel. "Wij zien veel overeenkomsten", "we willen ons steentje bijdragen" en "niets lijkt samenwerking in de weg te staan". Het geflirt vanuit andere partijen klonk meermaals zeer duidelijk tijdens het eerste debat van de nieuwe Provinciale Staten.
Wie gaan de provincie besturen de komende vier jaar? De verhoudingen in de provinciale politiek zijn duidelijk na de verkiezingen twee weken geleden, maar wie de dienst uit gaan maken, moet nog bepaald worden. Dat BBB gaat besturen lijkt wel vast te staan, maar de 17 zetels leveren nog geen meerderheid op. Daarvoor zijn minimaal 24 zetels nodig, en het animo om bij BBB aan te sluiten, lijkt aanzienlijk.
Paringsdans rond BBB begonnen: partijen in de rij voor plek in coalitie

PVV wil heel graag

Met een plaatje op het grote scherm toont PVV'er Sebastiaan Stöteler de belangrijkste conclusie die volgens hem getrokken moet worden. Drie staafdiagrammen geven in blokken weer hoe der verhoudingen tussen links, het midden en rechts de afgelopen twaalf jaar zijn veranderd. "Rechts-conservatief heeft een overweldigende meerderheid. De kiezers zijn de oude machtspartijen zat."
En dus is zijn optelsom: nieuwe partijen moeten gaan besturen. "BBB, laat zien dat stemmen zin heeft gehad. Ga niet met de plucheplakkers, maar zorg voor een nieuwe wind. Als PVV willen we daar graag een steentje aan bijdragen."

CDA en VVD

Daarmee toont de partij zich als eerste date-kandidaat, maar zeker niet de enige. De kans dat het CDA en de VVD met BBB in een coalitie belanden, lijkt enorm. De drie partijen vormen met elkaar al een meerderheid van 25 zetels. Hoewel Rick Brink (CDA) zich nog op de vlakte hield, was het duidelijk dat hij ondanks het enorme verlies niet direct de conclusie trekt dat de partij maar eens in de oppositie plaats moet nemen.
We zien veel raakvlakken met BBB op voor ons belangrijke dossiers
Erwin Hoogland (VVD)
Kleur bekennen deed de VVD bij monde van Erwin Hoogland wel: "We zien veel raakvlakken met BBB op voor ons belangrijke dossiers". Hij ziet kansen om de agrarische sector en het platteland een impuls te geven, en ziet een rol in het bestuur dus wel zitten. Net als nog enkele, ook opvallende, andere partijen.
Zelf een coalitie bij elkaar puzzelen? Klik hieronder op 'provincie', vervolgens op de kaart op Overijssel, en ga aan de slag met de Coalitiebouwer:

Aanzoek na aanzoek

Om te ontdekken welke partijen mee willen besturen, moet je soms tussen de regels doorlezen. Maar in Overijssel niets van dat alles. "Als je onze verkiezingsprogramma's vergelijkt, zijn er veel meer overeenkomsten dan verschillen", zegt Fred Kerkhof van nieuwkomer JA21. "Niets lijkt samenwerking in de weg te staan." En voor wie nog twijfelt aan zijn intenties: "Een midden-rechtse coalitie lijkt ons logisch, en wij zijn bereid om in de coalitie mee te werken."
Het spannendste moment van het debat komt op naam van Gert-Harm ten Bolscher. De SGP-leider (en ondertussen ook nog gedeputeerde) maakt flink struikelend over een tas zijn entree. Het loopt goed af, waardoor hij zijn collega-politici mee kan geven: de SGP wil wel door met besturen. Niet ten koste van alles, maar "we zijn zeker bereid zitting te nemen in de nieuwe coalitie".
Dichterbij burger
De grootste crisis die BBB moet oplossen, is het gebrek aan vertrouwen in de politiek. Dat stelt de partij tijdens het duidingsdebat. En ook andere partijen concluderen na de uitslag: de inwoners van Overijssel moeten meer betrokken worden bij de besluitvorming. Meer oplossingen van onderaf, vaker de straten in, met Overijsselaars beslissen in plaats van over: in verschillende bewoordingen komt het thema telkens terug. Maar hoe de politiek de komende jaren precies gaat veranderen, zal nog moeten blijken.

GroenLinks knipoogt naar BBB

De tegenstelling tussen boeren en de natuur klonk tijdens de campagne meermaals, maar zelfs GroenLinks flirt deze avond met BBB. "We zijn bereid om deel te nemen aan een coalitie waar we achter kunnen staan, voor een groener en levendiger Overijssel", houdt fractievoorzitter Lucas Brinkhuis de Staten voor. Uitsluiten is er niet bij.

BBB: links of rechts kan allebei

Zo heeft de BBB de komende weken aan keuze geen gebrek. De partij spreekt zelf nog geen voorkeur uit. "Wij pleiten voor een open formatiefase, en we kiezen niet vooraf voor een formatie over links of rechts", stelt Annette Nijhuis, die de aan haar heup geopereerde Carla Evers vervangt deze avond. "Zo willen we de beste ideeën naar boven laten komen. Ja, dat is spannend, maar wel zo democratisch."
Annette Nijhuis verving de geopereerde Carla Evers bij BBB
Annette Nijhuis verving de geopereerde Carla Evers bij BBB © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.