Nieuws

Kanaaldrama: 'Niet meer de vraag óf maar wanneer iemand zich van kant gaat maken'

Beschadigde huizen langs Kanaal Almelo-De Haandrik
Beschadigde huizen langs Kanaal Almelo-De Haandrik © Wouter de Wilde / WDW Foto's
Psychische schade, financiële problemen en omwonenden die zich niet meer veilig voelen in hun eigen huis. In het kort de conclusie van het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Twenterand en Hellendoorn. 181 bewoners en ondernemers langs kanaal Almelo-De Haandrik deden eraan mee. Was dit voor hen een verrassende uitkomst? Allerminst. Geeft het reden tot hoop? "Geen idee."
In het onderzoeksrapport gaven omwonenden een inkijkje in hun leven. Want wie langs het kanaal rijdt, heeft vaak geen idee wat zich allemaal achter de voordeuren afspeelt. "Ik ken een man en die heeft geen vloer meer in z’n woonkamer. Hij is volhardend in zijn strijd. Zijn huis staat helemaal scheef. De vloer is verdwenen, je kijkt tegen balken aan en een gat. Zelf had ik had allang geprobeerd iets op te lossen. Hij gaat dat niet doen, want het is niet zijn fout. Hij blijft dus wonen in een huis zonder vloer, een huis waar je de grond door de balken heen ziet", aldus een lid van Plaatselijk Belang Daarlerveen.
Ook kanaalbewoner Henny Wittenaar deed mee aan het onderzoek:
Kanaaldrama: 'Niet meer de vraag óf maar wanneer iemand zich van kant gaat maken'
Henny Wittenaar uit Daarlerveen deed ook mee aan het onderzoek. Al jaren 'vecht' ze tegen de provincie Overijssel. "Het voelt soms als Klein Duimpje tegen de grote reus." Volgens haar is het 'goed' dat de gemeenten Twenterand en Hellendoorn zich er nu meer mee gaan bemoeien, maar eigenlijk is het te laat. "Sommige mensen hadden veel eerder hulp moeten krijgen."
De gesprekken die gevoerd worden in en rond het dorp liegen er niet om. "Ik sprak laatst iemand en die zei: het is niet meer de vraag óf, alleen nog maar wanneer iemand zich van kant gaat maken. Want er zijn mensen die hun woning zodanig kapot hebben en tegen zoveel muren aanlopen wat betreft de provincie."

'Oorzaak moet op tafel komen'

Omwonenden hebben het gevoel dat ze vast zitten. "Mensen willen ook wel verder, want dit alles heeft een negatieve invloed op het gezin. Er speelt wel meer. Alles bij elkaar stapelt het zich op. Bij een gezin heb ik bijvoorbeeld gehoord dat vriendjes en vriendinnetjes het niet meer aandurven om te blijven logeren, want het huis voelt onveilig aan", zegt een gemeentemedewerker in het rapport.
"Er zit wel angst over wat er gaat gebeuren straks", aldus een bewoner. "Hoe erg wordt het dan? Nu voelt het al niet veilig. Wat gebeurt er dan straks, hoe veilig is het dan?"
In de tussentijd takelen de huizen verder af. ""Je kunt nu wel gaan verbouwen, maar als de oorzaak niet wordt aangepakt zit je over tien jaar weer met dezelfde scheur. Daarom moet de oorzaak op tafel komen", vertelt weer een andere bewoner.
Wethouders geven aan dat de uitkomst hen aangrijpt en dat ze naast de bewoners willen staan. Maar of dit onderzoek ook daadwerkelijk iets gaat veranderen, vraagt Henny zich af. "Er zijn misschien mensen die nu makkelijker een stap richting de gemeente zetten voor hulp. Ook psychische hulp. Maar in hoeverre gemeenten echt iets kunnen tegen de provincie? Geen idee."
Heb jij zelfmoordgedachten en heb je nu hulp nodig? Bel dan gratis 0800-0113 of ga naar de website van 113 om anoniem om te chatten met een medewerker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.