Nieuws

Failliet Aramzorg heeft schuld van 1,5 ton

De totale schuldenlast van het failliete Aramzorg is gestegen naar anderhalve ton.
De totale schuldenlast van het failliete Aramzorg is gestegen naar anderhalve ton. © RTV Oost
De totale schuldenlast van het failliete Aramzorg uit Enschede is opgelopen tot bijna anderhalve ton. Nadat eerder al de fiscus zich bij de curator had gemeld met een vordering van bijna 90 mille, heeft nu ook het pensioenfonds een claim ingediend van ruim 50 mille.
Kwamen de afgelopen jaren heel wat kleine zorgbureautjes in het nieuws met allerhande dubieuze praktijken, curator Carl Luttikhuis komt na onderzoek tot de conclusie dat er zich bij Aramzorg geen zaken hebben voorgedaan die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat blijkt uit zijn laatste openbare faillissementsverslag.

Particuliere cliënten

Het in 2017 opgerichte Aramzorg hield zich aanvankelijk bezig met dagopvang, maar verleende later op basis van PGB-budgetten zorg aan particuliere cliënten. Het bedrijf huurde aanvankelijk een ruimte op het industrieterrein Marssteden waarin niet alleen de dagbesteding, maar ook het kantoor was gehuisvest.
Was er aanvankelijk sprake van twee werknemers, later runde de directeur-bestuurder het bedrijfje in zijn eentje. Waarbij uiteindelijk nog maar aan één cliënt zorg werd verleend. Intussen had de zorgdirecteur de huur van de bedrijfsruimte opgezegd, waarna hij het zorgbureautje vanuit zijn eigen woning voortzette.
De problemen ontstonden met name toen zorgverzekeraar Menzis het PGB voor die ene cliënt introk. Reden dat Menzis de geldkraan dichtdraaide, was dat zowel de cliënt als zijn begeleider zich niet aan afspraken hielden, waardoor de zorgverzekeraar niet kon controleren of de zorg wel correct verliep. Daarop vielen alle inkomsten weg.

Claim pensioenfonds

Het doek viel definitief toen het pensioenfonds Zorg & Welzijn het faillissement aanvroeg omdat Aramzorg over langere tijd geen zorgpremies had afgedragen.
Uit het recent gepubliceerde openbare faillissementsverslag van curator Luttikhuis blijkt dat het pensioenfonds zich nu heeft gemeld en een vordering heeft ingediend van 55.738,00 euro.
Nadat eerder al de Belastingdienst zich bij de curator had gemeld met een claim van 86.343,00 euro is dit bedrag nu opgelopen naar 92.343,00 euro, zo valt verder te lezen in het verslag. Daarmee tikt de totale schuld de anderhalve ton aan.

Boekhouding alsnog binnen

Meldde de curator in zijn eerdere verslag nog dat hij niet de beschikking had gekregen over de gehele boekhouding, inmiddels heeft hij die alsnog ontvangen.
Na onderzoek komt de curator nu tot de conclusie dat de zorgdirecteur zich aan alle wettelijke verplichtingen heeft gehouden en niets te verwijten valt. De curator schrijft dat hij geen onrechtmatigheden heeft geconstateerd, "zoals onverklaarbare contante opnames of buitensporige uitgaven".

Zorgverzekeraar Menzis

Verder meldt de curator dat hij overleg heeft gehad met het zorgloket van Menzis. Daaruit is gebleken dat ook bij het verlenen van de zorg en bij de zorgadministratie "geen onrechtmatigheden zijn geconstateerd".
Omdat er geen sprake is van zogenoemd onbehoorlijk bestuur ziet de curator dan ook geen reden de directeur-bestuurder privé aansprakelijk te stellen voor de financiële schade, zo meldt hij in zijn verslag.
Er is overigens nog wel sprake van een aantal andere schuldeisers, die intussen door de curator zijn aangeschreven. Vervolgens verwacht hij binnen twee maanden het faillissement af te kunnen wikkelen.

Dossier Zorgonderzoek

RTV Oost heeft in het verleden uitvoerig bericht over zorginstellingen. Deze verhalen zijn gebundeld in het dossier Zorgonderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.