Nieuws

"Erleben Sie das Nachbarland": waarom MarketingOost met krant Duitse toerist naar provincie trekt

"Erleben Sie das Nachbarland." Duitsers worden uitgenodigd te komen overnachten in Overijssel.
"Erleben Sie das Nachbarland." Duitsers worden uitgenodigd te komen overnachten in Overijssel. © MarketingOost
De eerste editie van de 'Overijsselkrant' moet ervoor zorgen dat meer Duitsers naar Overijssel komen om te overnachten . Het is een campagne van MarketingOost. De krant wordt op bijna 170.000 woonadressen bezorgd in het Duitse deel van het grensgebied. In de grensregio's Emsland, Graafschap Bentheim en een deel van Münsterland. Maar waarom een krant?
Overijssel is een populaire provincie onder Duitsers. Maar corona heeft de bezoekersaantallen wel een knauw gegeven. In 2019 telde Overijssel nog 752.000 overnachtingen van Duitse toeristen. Na de teruggang door corona, lag dat aantal vorig jaar op 658.000 overnachtingen. Hoger dan de jaren ervoor, maar nog niet op het oude niveau.

Op peil?

Is de krant dan ook vooral bedoeld om dat aantal bezoekers weer op peil te krijgen? "Niet perse", zegt Alice Voorhorst, brandmanager van MarketingOost. "Zonder corona hadden we dit ook gedaan, maar ik denk dat we het aantal bezoekers hiermee wel op het oude niveau krijgen."
"Erleben Sie das Nachbarland". Onder die noemer wordt de twintig pagina's tellende tabloid verspreid. Het tijdstip is uiteraard niet voor niets gekozen. Om en nabij Pasen en kort na de opening van het toeristisch seizoen. In Duitsland is met name Frohleichnam, het Rooms-Katholieke hoogfeest dat na Pinksteren gevierd wordt, een populaire vakantieperiode om vakantie in Nederland te vieren. Zo veel mogelijk Duitsers moeten dan naar Overijssel.
In de Overijsselkrant staat onder meer een top 8 van Overijsselse musea.
In de Overijsselkrant staat onder meer een top 8 van Overijsselse musea. © MarketingOost

Krant in de hand

In een tijd waarin vooral veel online gebeurt, stuurt MarketingOost een papieren krant naar de Oosterburen. Een bewuste keuze, vertelt Voorhorst. "Duitsers vinden het fijn om iets in handen te hebben", legt ze uit. Een krant waar ze door heen kunnen bladeren, kunnen kijken en lezen over van alles wat er in Overijssel te doen is. Om die reden is de kans groot dat er een vergelijkbare najaarscampagne komt. "Dat is een ook een tijd van het jaar waarin Duitsers graag weggaan."
Wat staat er in die krant dan? "Twintig pagina's met toeristische informatie over wat er in Overijssel te doen is", legt Voorhorst uit. De nationale parken Sallandse Heuvelrug en Weerribben-Wieden worden er in beschreven, populaire fietsroutes staan er in. Wandelroutes. "Ook de Overijsselse Hanzesteden staan er in. Die zijn heel populair bij Duitsers."

Reisgids

En de top acht van Overijsselse musea staat er ook in. Zoals De Fundatie in Zwolle en De Waag in Deventer. Museum No Hero in Delden voert de lijst aan. Sowieso is er in de krant een kaart van Overijssel te vinden. Het is eigenlijk een soort reisgids door de provincie.
De Overijsselkrant valt nog voor Pasen op de deurmat bij 168.436 Duitse huishoudens in het grensgebied. De krant is overigens onderdeel van een grotere mediacampagne waarbij ook gebruik wordt gemaakt van het platform Das andere Holland en social media.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.