Nieuws

Meer uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten door extra geld van kabinet

Menstruatiekastje met gratis producten
Menstruatiekastje met gratis producten © RTV Oost
Het kabinet trekt extra geld uit voor het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten van gratis menstruatieproducten. Volgens minister Schouten van Armoedebeleid kunnen er met het geld zo'n duizend nieuwe locaties worden opgezet. In Overijssel zijn er inmiddels ruim honderd van zulke punten, landelijk zijn dat er nu zo'n 1.500. De producten zijn bedoeld voor meisje en vrouwen die vanwege armoede niet in staat zijn zelf maandverband en tampons te kopen.
Hoeveel geld precies beschikbaar komt, is nog onbekend. Het kabinet geeft 15,8 miljoen euro aan de Stichting Voedselvangnet, het Rode Kruis en het Armoedefonds om meer voedingsmiddelen, kleding, schoolspullen en dus menstruatieproducten te kunnen verspreiden. Een meerderheid in de Kamer drong begin deze maand aan op meer actie van het kabinet om armoede te bestrijden. Het CPB zei toen dat volgend jaar bijna een miljoen mensen onder de armoedegrens raken als er geen nieuw steunbeleid komt voor die groep.
Met het gratis verstrekken van menstruatieartikelen aan minima geeft het kabinet gevolg aan een oproep eind vorig jaar van D66, Volt en PvdA, die steun kreeg van een meerderheid in de Tweede Kamer.
Eén op de tien meisjes en vrouwen heeft geen geld om menstruatieproducten te kopen. Het Armoedefonds stelt daarom gratis producten beschikbaar via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties. Via de uitgiftepunten worden inmiddels bijna 200.000 meisjes en vrouwen bereikt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.