Nieuws

Ommer Vechtzomp is af: ''Het schip kan gaan varen''

Vechtzomp bijna af
Vechtzomp bijna af © Maureen Lenters / RTV Oost
Het heeft even geduurd, maar nu is de Ommer Vechtzomp echt af. Er gingen jaren van plannen en bouwen aan vooraf. Op Koningsdag is de officiële doop van het schip.
Ommer Vechtzomp is af: ''Het schip kan gaan varen''
Het schip werd op een traditionele wijze gebouwd. Al een aantal jaren leefde in Ommen het plan om een Ommer Vechtzomp te bouwen. Door de bouw van een zomp in Gramsbergen en de aanschaf van een soortgelijk schip in Dalfsen, begon het in Ommen ook te kriebelen.
Het schip is gebouwd tussen 2020 tot 2023 door vrijwilligers en vakmensen. Dit alles onder leiding van scheepstimmerman Gerrit Veerman. ''Ik denk dat iedereen trots is, die aan het schip hebben meegewerkt'', zegt Veerman. Het is schip is inmiddels klaar om te gaan varen.

Gehaktballen

Het schip staat nu nog veilig opgeborgen in een loods in Ommen. Het is dan ook nog de vraag of de Vechtzomp makkelijk naar buiten kan. Veerman denkt van wel, de voorzitter van Stichting Vechtzomp, Hans Bottema denkt van niet. De heren sloten een weddenschap. De verliezer moet gehaktballen gaan maken.
De boot heeft een zeil, maar kan ook gerust zonder wind gaan varen, want er zijn acht accu's aan boord. Hierdoor beschikt de Vechtzomp over een motor van 28 pk. ''In deze tijd moet je wel elektrisch kunnen varen'', aldus Veerman.

Stukje historie

De Vechtzomp gaat niet enkel varen voor rondvaarten of dagtochten. Het is ook de bedoeling dat cliënten van zorginstellingen er mee kunnen varen. Daarnaast hoopt de organisatie ook jongeren er bij te kunnen betrekken. Marjon Steen wordt een van de gidsen aan boord. ''Ik hoop dat ik een stukje historie kan verlevendigen'', zegt Steen.

Wat is een zomp?

In de 17de- en 18de eeuw bestond er een levendige handel over de Overijsselse Vecht tussen Nederland en onze oosterburen. De goederen bestonden onder andere uit hout, Bentheimer zandstenen en eten. Een zomp is een houten platbodem, die hoeveelheden tussen de 10 en 15 ton goederen kon vervoeren. Door de beperkte diepgang konden ze makkelijk over de ondiepe Vecht varen.
De tewaterlating en doop van de Ommer Vechtzomp is op Koningsdag 2023, door achterkleinkinderen van de laatste Ommer Zompschippers, Lotte Steen en Lotte van Elburg. x

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.