Nieuws

Voorlopig geen einde aan persalarmeringen politie en brandweer

Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer © News United / Jan Willem Klein Horstman
Media blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, zegt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid). Per 1 april wordt er geen bericht meer naar journalisten gestuurd als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.
Er volgt ook geen persalarmering als de melding binnenkomt bij de ambulancemedewerker in de meldkamer en er daarna toch nog andere hulpdiensten bij worden betrokken. Wel volgt een alarmering als de melding bij de politie wordt gedaan en daarna ook een ambulance wordt ingezet. Bellers naar de 112-meldkamer krijgen altijd eerst een keuze voorgelegd voor welke dienst ze hulp vragen.

Verzet

Media hebben zich verzet tegen de voorgenomen stopzetting van de persalarmeringen. "Het stopzetten raakt een grote groep journalisten en persfotografen", erkent ook Yesilgöz. Daarom onderzoekt ze een alternatief: een gesloten systeem dat geaccrediteerde journalisten op de hoogte brengt van meldingen vanuit de politie, brandweer en veiligheidsregio's. Ze is hierover ook in overleg met vertegenwoordigers van hulpdiensten en de media.
Volgens de landsadvocaat zijn persalarmeringen in strijd met wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Dat is de conclusie na een juridische toets die is uitgevoerd op verzoek van Ambulancezorg Nederland. Meldingen versturen als ambulances uitrukken is volgens Yesilgöz in elk geval niet mogelijk.

Tijdelijke machtiging

Het moet nog worden uitgezocht of dat wettelijk wel is toegestaan als de politie wordt ingezet. In de tussentijd zal de minister dit toestaan. Dit is een tijdelijke machtiging waarvan ze ook melding doet bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat moet in zulke gevallen.
De minister ziet geen juridisch bezwaar om media te alarmeren als er meldingen komen vanuit de brandweer en de veiligheidsregio's.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren dreigden naar de rechter te stappen als de persalarmeringen vanaf april zouden stoppen. Met deze tussenstap zijn hun zorgen nog niet weggenomen, laten de twee organisaties weten. Ze zeggen alsnog naar de rechter te stappen als er geen "werkbaar systeem" wordt gevonden.

Relevante meldingen

"Zoals wij het nu begrijpen zou feitelijk een belangrijk deel van de voor de media relevante meldingen, de zogenoemde multimeldingen, niet langer worden doorgezet, waarmee in de praktijk de media niet meer in kennis worden gesteld van juist de nieuwswaardige incidenten", aldus de NVJ en het genootschap.
Veel media gaven eerder aan een gang naar de rechter te steunen als het zover mocht komen. In een gezamenlijke brief hadden de media aan de minister laten weten dat het huidige systeem goed werkt en dat er geen gevallen bekend zijn waarbij persoonlijke informatie naar buiten is gekomen door de alarmeringen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.