Nieuws

Bioscoop Hardenberg stroomt vol voor film Grenzeloos Verraad

De cast
De cast © Vincent Corjanus / RTV Oost
Het is een hectische week voor de cast van 'Grenzeloos Verraad', de Nederlandse oorlogsfilm werd gisteravond voor het eerst vertoond in de reguliere bioscoop. Hardenberg was de uitverkoren plek. De gehele cast was aanwezig om dit gegeven te vieren, ook omdat delen van de film gedraaid zijn in de buurt van Hardenberg.
Een groot aantal andere acteurs, dat meespeelt in de oorlogsfilm 'Grenzeloos Verraad', zijn bewoners van het grensgebied met Duitsland. In het leven van hun voorouders speelt de sociale leefwereld op de grens met Duitsland al lange tijd een belangrijke rol. Over en weer ontstonden vriendschappen en romances, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ging dit gewoon door.
De film speelt zich af in 1945 vlak voor de luchtlandings-operatie Amherst. De Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg, binnen de Duitse Wehrmacht ook wel de 'De Vliegende Hollander' genoemd, krijgt steeds meer moeite met de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de opnamen zijn meerdere locaties in Overijssel gebruikt, zoals authentieke boerderijen in Markelo en Hardenberg.

Hoogverraad

Nadat Mengelberg zijn vrouw en dochter verliest, wordt hij overgeplaatst naar Nederland. Daar neemt hij het besluit om onderduikers in de grensstreek te helpen. Zoiets wordt beschouwd als hoogverraad. Mengelberg zet letterlijk zijn leven op het spel.
Dirk Gunther Mohr speelt de 'bad guy' in de film, een SS luitenant. ''Ik heb al reacties gehoord dat ik een enorme klootzak ben. Dat zie ik als een groot compliment, want dan geloven ze mijn karakter in het verhaal.

''Bijzonder moment''

Peter Nillesen schreef het scenario voor de film, ook speelt hij zelf een grote rol in de film. ''Ik ben een beetje een Hardenberger, ik heb er een paar jaar gewoond. Het is een heel bijzonder moment'', zegt Nillesen. De acteur is blij dat de film af is: ''Het is fantastisch om de film op het doek te zien. We hebben het echt met z'n allen gedaan.''

Familiegeschiedenis

Actrice Ingrid Bisschop kroop in de huid van boerin Fenna Wesseling. ''Deze film betekent ontzettend veel voor mij'', aldus de actrice. De verhaallijn van de hoofdrolspeler is voor haar heel erg bekend. Omdat ze zelf een Duitse vader had, die een vader uit Nederland had: ''In de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse vader te werk gesteld in een fabriek in Duitsland, hij is nooit thuisgekomen.''
Haar vader heeft toen het gezin door de oorlog heen moeten trekken. ''Ze stonden aan die grens, ze kenden elkaar allemaal. Ineens komen ze door een oorlog tegenover elkaar te staan. Dat heeft mijn vader toen ook enorm gevoeld'', aldus Bisschop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.