Nieuws

Opnieuw brief omwonenden vliegveld naar Enschedese politiek: "Geen azc"

De 'noabers van vliegveld Twenthe' blijven zich roeren in de asieldiscussie, ook nadat de gemeenteraad maandag instemde met het collegevoorstel om Enschede aan te bieden als opvangplek voor 550 asielzoekers. Omwonenden schreven opnieuw een brief aan gemeentebestuur en raad om hun teleurstelling duidelijk te maken over de gekozen opstelling van de politiek. Bekend is dat het COA geïnteresseerd is in de luchthaven als locatie voor asielopvang.
"Wij zitten niet op een azc te wachten. Wij hebben ons aandeel wel geleverd." Zo eindigt de tweede brief in korte tijd van de noabers aan het gemeentebestuur. In de aanloop naar de vergadering van maandag stuurden ze ook al een open brief aan de Enschedese politiek. Uitten ze in die brief nog vooral hun zorgen, in het nieuwe schrijven is de toon wat anders, zegt een woordvoerster van de groep.

Vrees

Duidelijk is dat de teleurstelling in de politiek in Enschede groot is bij de buren van het vliegveld. Hoewel nog niet duidelijk is op welke locatie de opvang van die 550 asielzoekers plaats gaat vinden, vrezen de omwonenden dat de luchthaven wordt aangewezen. Eerder werd op de luchthaven al noodopvang ingericht voor vijfhonderd vluchtelingen. Daarna volgde crisisopvang van zestig asielzoekers.
Blijkbaar betekent een constructieve opstelling in Enschede dat je daarna een mes in je rug krijgt
Noabers vliegveld Twenthe
"Met teleurstelling hebben we kennis genomen van de opstelling van politiek en gemeente in Enschede als het gaat om het vluchtelingenvraagstuk", schrijven de omwonenden. "We waren in dialoog, dachten we. Wij hebben ons constructief opgesteld. We hebben aan overlegtafels gezeten. We hebben voorstellen gedaan (kleinschalig, spreiding). We hebben ingesproken in vergaderingen. We hebben oplossingsrichtingen aangedragen. Maar een dialoog is het nooit geworden."
De omwonenden zijn het niet eens met de politieke afwegingen "De politiek maakt kansloze deals in achterkamertjes. Waar blijkbaar de misvatting bestaat dat er draagvlak is in Enschede Noord voor grootschalige asielopvang."

Houding

In de brief beroepen de omwonenden zich op hun houding nadat duidelijk werd dat een noodopvang op het vliegveld zou komen. "We hebben van een ongewenste situatie het beste proberen te maken. Noabers hebben zich ingezet om er voor de vluchtelingen een dragelijke periode van te maken. Een rondje met paarden. Kleine vrijwilligerswerk activiteiten, een sinterklaasactie. Maar blijkbaar betekent een constructieve opstelling in Enschede dat je daarna een mes in je rug krijgt. En je als afvalputje van de stad behandeld wordt. Wij zijn er wel klaar mee."
Voor de omwonenden is de grens bereikt. "Voor ons betekent het dat ook dat de constructieve opstelling nu eindigt. Geen vrijwilligerswerk meer. Geen oplossingsrichtingen over hoe het wel kan. Wij zitten niet op een azc te wachten. Wij hebben ons aandeel wel geleverd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.