Betaald voetbal

GA Eagles al drie duels op rij ongeslagen tegen Ajax, Heracles nu wel langs Almere?

Willumsson bezorgde Go Ahead in oktober een punt in de Arena
Willumsson bezorgde Go Ahead in oktober een punt in de Arena © Orange Pictures
Na de interlandonderbreking gaat het betaald voetbal vanavond beginnen aan de laatste en beslissende fase. Er staan nog acht duels op het programma. Hieronder de leukste feiten en cijfers van de duels van dit weekend.

PEC Zwolle - Jong FC Utrecht

PEC Zwolle verloor nog nooit van een beloftenploeg in de Keuken Kampioen Divisie en is daarmee de enige club die die dat kan zeggen sinds de introductie van beloftenteams in de competitie.
De ploeg van Schreuder kreeg in de laatste twee duels geen tegendoelpunt en kan voor het eerst sinds februari 2020 drie competitieduels op rij de nul houden (toen in de Eredivisie).
Houdt Jasper Schendelaar voor de derde keer op rij de nul?
Houdt Jasper Schendelaar voor de derde keer op rij de nul? © Orange Pictures
De naar Feyenoord vertrekkende Thomas van den Belt is dit seizoen de speler met de meeste balveroveringen (242) en gecreëerde kansen uit open spel (52), terwijl slechts vier spelers bij meer goals betrokken waren dan hij (13 goals en 8 assists).

Heracles Almelo - Almere City FC

Heracles Almelo verloor het eerdere competitieduel met Almere City FC dit seizoen met 3-2, daarmee kan de ploeg uit Flevoland het eerste team worden waarvan de Heraclieden elk van hun eerste twee Eerste Divisie-ontmoetingen verliezen sinds ADO Den Haag in 1983.
Heracles verloor dit seizoen in Almere
Heracles verloor dit seizoen in Almere © Orange Pictures
De Almeloërs kunnen voor de tweede keer in de clubgeschiedenis zes competitieduels op rij winnen (Eredivisie en Eerste Divisie), na een reeks van zes zeges in de Eerste Divisie in februari en maart 2004.
Emil Hansson gaf dit seizoen al zeventien assists, het hoogste aantal voor en speler in een Eerste Divisie-seizoen sinds Jergé Hoefdraad in 2016/17 namens SC Cambuur (18).

Excelsior - FC Twente

FC Twente won slechts twee van de laatste negen Eredivisieduels met Excelsior. Een daarvan was wel die van eerder dit seizoen en die 4-0 was de grootste zege van Twente op de Rotterdammers sinds 1976.
Twente won in augustus in eigen huis met 4-0
Twente won in augustus in eigen huis met 4-0 © Orange Pictures
De Enschedeërs hielden in de laatste twee Eredivisieduels met Excelsior de nul en kan voor de tweede keer een clean sheet behalen in drie opeenvolgende ontmoetingen met de Kralingers in de Eredivisie. De vorige keer waren dat er zelfs 5, in 1973.
Ron Jans zit voor de 563e keer op de bank als trainer in de Eredivisie en evenaart hiermee Barry Hughes; alleen Han Berger (637) en Bart Jacobs (741) waren vaker hoofdcoach bij een Eredivisiewedstrijd dan de huidige FC Twente-trainer.
Václav Cerny was dit Eredivisieseizoen bij vijftien goals betrokken (9 goals en 6 assists), één minder dan in zijn voorgaande vijf seizoenen in de Eredivisie bij elkaar. In de vijftig minuten die hij in de Eredivisie speelde tegen Excelsior maakte hij twee goals.

Go Ahead Eagles - Ajax

Van alle ploegen die Go Ahead Eagles sinds de promotie in 2021 minstens drie keer trof in de Eredivisie, bleef het alleen ongeslagen tegen Ajax en FC Utrecht.
De Deventer ploeg verloor vijftien van de laatste zeventien thuisduels in de Eredivisie met Ajax en hield daarin geen enkele keer de nul. De laatste ontmoeting in De Adelaarshorst, vorig jaar februari, werd echter met 2-1 gewonnen door de Eagles.
Rommens maakte vorig seizoen de winnende
Rommens maakte vorig seizoen de winnende © ANP
Go Ahead Eagles won de laatste twee thuisduels in de Eredivisie zonder een goal te incasseren. De laatste keer dat er drie keer op rij in eigen huis werd gewonnen in de Eredivisie dateert van 1995 en de laatste keer dat dat gepaard ging met drie clean sheets was in 1979.
De ploeg van trainer René Hake scoorde dit Eredivisieseizoen vaker in of na de negentigste minuut dan iedere andere ploeg (6 keer), terwijl Ajax de gedeeld minste doelpunten tegen kreeg na minuut 89 (1, net als drie andere ploegen).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.