Nieuws

Boer uit Lutten wint prijs Agrarisch ondernemer van het jaar

Erik Back uit Lutten wint Agrarisch Ondernemer 2023
Erik Back uit Lutten wint Agrarisch Ondernemer 2023 © onbekend
Melkveehouder Erik Back uit Lutten is donderdagavond uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het jaar 2023. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overhandigde hem de prijs van 12.500 euro.
Een grijns van oor tot oor prijkt op het gezicht van Boer Back. "Gewonnen!" Trots staat hij, omringd door zijn familie, met de cheque op het podium. Volgens de jury is Back een voorbeeld voor andere boeren vanwege zijn duurzame en circulaire manier van ondernemen. "Het is een kroon op ons werk en het geeft ons hele team weer een impuls om nieuwe innovaties te bedenken."

Netwerken

In het juryrapport wordt Back omschreven als een man die niet wacht. "Back is een multifunctionele, zakelijk ondernemer met gevoel voor traditie en tegelijkertijd maatschappelijke trends. Daarbij heeft hij oog voor de omgeving." Back vindt het een eer dat hij heeft gewonnen. "Door dit soort events, groeit het netwerk en kunnen we misschien aanhaken bij andere initiatieven. Het mooiste is dat we van elkaar kunnen leren, door veel samen te werken."

Kweekvlees

Zo heeft Back nu gesprekken met Respectfarms. een bedrijf dat kweekvlees produceert. "Daarnaast hebben we een klein winkelpandje waar we ons eigen vlees verkopen. Hoe mooi zou het zijn om in de toekomst het kweekvlees, wat dan op onze boerderij gekweekt wordt, ook daar te verkopen. Zodat vleeseters het kunnen vergelijken."

Niet alleen koeien

Back's bedrijf Future Farm telt 150 melkkoeien. Hij zamelt mest in uit de omgeving en levert met zijn mestvergister groen gas aan 350 huishoudens. Daarnaast produceert hij van de CO2 die vrijkomt eendenkroos, wat als eiwitrijk voedsel voor zijn dieren moet fungeren. Hij houdt zijn jongvee in een roundhouse, een open stal waar de dieren in een potstal leven, waar een vloerkoelsysteem onder zit. Hiermee hoopt hij broeikasgassen te reduceren.

Innovatief

Back's hoofd zit altijd vol ideeën en zoekt daarbij samenwerking met diverse partijen. "Samen met de Universiteit Groningen, de Hanzehogeschool en GasUnie kijken we of we van mest die uit de mono-vergister komt, waterstof kunnen maken."
'Word je hier nou rijk van?' en meer vragen over de duurzame initiatieven van Erik Back:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.