Nieuws

Kids naar moskee tijdens ramadan: "We gaan communiceren met Allah"

Ensar (12) in opperste concentratie in de Centrum Moskee in Deventer
Ensar (12) in opperste concentratie in de Centrum Moskee in Deventer © RTV Oost / Bart Kieft
De spanning is van de gezichten af te lezen. Ensar (12), Ubaydullah (9) en Haroen (10) staan op het punt de grote gebedsruimte van de Centrum Moskee Deventer te betreden. Samen met een paar honderd veel oudere islamitische mannen gaan ze in gebed. "Dit is een dubbele beloning voor ze", zegt godsdienstleraar Abdulsamed. "Want het is vrijdaggebed én ramadan."
De jongens doen hun schoenen uit vlak voor de entree van de grote zaal, daar waar de azaan (gebedsoproep) al te horen is. "We gaan bidden en een soort van communiceren met Allah", zegt Haroen. "Ja, we gaan praten", vult Ensar aan.
Schoolkinderen bezoeken de Centrum Moskee Deventer tijdens het vrijdaggebed tijdens de ramadan
Samen met directeur Aziz Maskoul en godsdienstleraar Abdulsamed vinden de leerlingen van islamitische basisschool De Zonnebloem een plekje achterin de gebedsruimte. Ze staan, knielen en buigen voorover, tot op het dikke moskeetapijt.
Godsdienstleraar Abdulsamed: "We hebben op vrijdag maar een halve dag school. We stimuleren onze leerlingen om ook aanwezig te zijn tijdens het vrijdaggebed. Dat heeft nu tijdens de ramadan zeker een extra betekenis, daar hebben we het ook over gehad."

Beter persoon

De jongens blijven ruim een half uur lang gefocust tijdens de gebedsronden. "In de moskee ben je meer geconcentreerd en ga je toch beter je gebed doen om een beter persoon te worden", zegt Ensar na afloop. "Daar hoort ook bij dat je veel de Koran gaat lezen en gaat bidden tijdens de ramadan." Ubaydullah vond vooral de azaan erg mooi.
De jongens betreden de moskee. Schoen mogen in de kast links geplaatst worden.
De jongens betreden de moskee. Schoen mogen in de kast links geplaatst worden. © RTV Oost / Bart Kieft
Haroen straalt als hij na het gebed weer buiten staat. "Het bidden ging beter dan normaal. Ik was ook meer geconcentreerd en had een fijner gevoel", zegt hij. Of hij nog wat geleerd heeft van het moskeebezoek? "Ja, dat de ramadan heel belangrijk is en dat je vooral aan Allah moet denken en heel veel de Koran moet lezen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.