Nieuws

Eerste kledingbieb van Overijssel loopt beter dan verwacht

Kledingbieb in Lemelerveld
Kledingbieb in Lemelerveld © Maureen Lenters / RTV Oost
Het was nog even spannend toen twee maanden geleden de inloopkast van honderd vierkante meter in Lemelerveld werd geopend. Tante Leen mag zich de eerste kledingbieb van Overijssel noemen. Zou het concept wel aanslaan? Het antwoord is ja, want inmiddels lenen er ruim 40 mensen kleding bij de bieb. Volgens de organisatie is dit boven verwachting.
Het idee komt van een groep vrijwilligers van Duurzaam Leefbaar Lemelerveld. Dankzij giften van mensen uit Lemelerveld en omstreken kon de enorme inloopkast worden gevuld met kledingstukken.
‘’Het is gewoon een feestje. We hebben echt een mooie aanloop’’, zegt Jolanda Ramerman van Tante Leen. De groep leners komen met enige regelmaat terug in de bieb. ‘’Het concept is voor sommige mensen even wennen. Als mensen eenmaal langs zijn geweest komen ze vaak ook terug’’, aldus Ramerman.
Gemiddeld wordt een kledingstuk ongeveer dertig keer gedragen. De kledingbieb wil de omloopsnelheid van kleding verhogen.

Lenen

Iedereen uit de regio kan kleding komen lenen, zoals je in de bibliotheek een boek kan gaan lenen. Feestkleding lenen is in Nederland al een bekend concept, zoals met carnaval. ‘Gewone’ kleding lenen gebeurt echter nog niet zoveel in Nederland, hoewel het idee elders in het land al wel gebruikt wordt. Een kwartaal abonnement voor de kledingbieb in Lemelerveld kost twintig euro. ''De mensen vinden de kleding die er hangt van goede kwaliteit. Mocht er iets niet goed zijn, dan vissen we dat kledingstuk eruit'', zegt Ramerman.
Om de kringloop van textiel nog verder te verduurzamen is naast de kledingbieb ook een atelier ingericht. Daar kunnen kapotte kledingstukken worden gerepareerd. Als ze echt niet meer draagbaar zijn, worden stof, knopen, ritsen of andere fournituren eraf gehaald voor hergebruik. ‘’We kunnen heel veel verwerken in het atelier’’, aldus Ramerman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.