Nieuws

Persalarm vanaf nu uitgekleed: kans dat groot 112-nieuws ‘onzichtbaar’ wordt

Persalarm vanaf nu uitgekleed
Persalarm vanaf nu uitgekleed © ANP / Ginopress
Van sommige 112-incidenten krijgt de pers vanaf vandaag geen melding meer. Dit betekent dat ongevallen of branden die grote impact hebben mogelijk niet meer op nieuwssites staan. Wat de gevolgen precies zijn, moet de komende dagen blijken.
De werkdag van Bert Kamp begint onwennig. De nieuwsjager uit Nijverdal heeft een persbureau voor 112-nieuws. Maar waar hij tot vandaag via het P2000-systeem van ieder incident een melding kreeg, weet hij niet wat er nu wel of niet binnenkomt. "Misschien horen we over drie dagen wel dat er vandaag een flink incident was."
Minister Dilan Yesilgöz (Justitie) zei eind vorig jaar dat het P2000-systeem moet stoppen. Dit is een digitaal netwerk dat hulpdiensten een melding stuurt als er ergens iets aan de hand is. Het systeem was openbaar, waardoor iedereen kon zien waar een brand, steekincident of verkeersongeval was.

Privacy

Een doorn in het oog van de minister, die vreest dat het alarm informatie verspreidde die herleidbaar is naar individuen. Dat is in strijd met de privacywetgeving.
Sinds vandaag moet Kamp het doen met een 'tussenoplossing': een afgeslankte versie van het systeem. Concreet betekent dit dat hij wél meldingen krijgt voor politie of brandweer, maar níét voor de ambulance. Klinkt overzichtelijk, maar dat is het volgens Kamp niet.
"Je kunt het op verschillende manieren uitleggen. Want krijgen wij een melding als er politie én een ambulance worden opgeroepen? En wat als er nog mensen in een brandend huis zitten? Ik hoor ook van collega's allemaal verschillende versies van hoe zij het uitleggen."

Ramptoeristen

Het huidige systeem is dus tijdelijk. De mediasector stelt voor om in een nieuw systeem alleen journalisten met een accreditatie toegang te geven tot het persalarm. Het stelt Kamp niet gerust. "Krijgen we dan weer toegang tot het oude systeem of het nieuwe systeem?"
Het nieuwe systeem is niet alleen maar slecht, erkent de Nijverdalse nieuwsjager. Het staat hem ook tegen als ramptoeristen naar een brandend huis komen kijken na een melding op P2000. "De politie moet die groep dan weer op afstand houden, dat is niet goed. De belangen van de slachtoffers staan altijd voorop."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.