Nieuws

'Een jongensdroom is uitgekomen': Oldenzalers plaatsen kanonnen in de stad

Gert Romeijn, Jan Bekke, Marcel Oude Engberink en Henk Winkelhuis naast het kanon
Gert Romeijn, Jan Bekke, Marcel Oude Engberink en Henk Winkelhuis naast het kanon © Niels Wesselink
"De klus is geklaard, ze staan!", zegt Jan Bekke met een grote glimlach op z'n gezicht. Samen met drie andere Oldenzalers had hij een droom: kanonnen naar Oldenzaal halen om de geschiedenis tastbaar te maken. Deze droom is na een jaar klussen uitgekomen.
"We hebben de eeuwenoude kanonnen opgehaald uit Hellevoetsluis", zegt Bekke. Na een zoektocht, die drie jaar geleden begon, vond de werkgroep hier geschikte kanonnen voor Oldenzaal. Deze hebben zij naar de stad gehaald om vervolgens grondig onder handen te nemen.
Geschiedenis Oldenzaal
Oldenzaal speelde een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden. De stad is gedurende de Tachtigjarige Oorlog zeven keer belegerd geweest en daarmee de meest belegerde stad van Nederland tijdens deze oorlog. Oldenzaal was destijds de enige ommuurde Twentse stad. De verdedigingslinie bestond uit grachten, muren en kanonnen.
De werkgroep heeft de kanonnen zelf schoongemaakt, laten zandstralen en een onderstel gemaakt. Het onderstel (affuit) hebben zij ontworpen gebaseerd op oude bouwtekeningen van een affuit uit 1794. De handige heren hebben een jaar lang elke dinsdag aan de affuiten gewerkt om tot dit resultaat te komen.
Oldenzalers plaatsen kanonnen in de stad om Tachtigjarige Oorlog tastbaar te maken
Het is voor hen dan ook een bijzonder moment als de kanonnen van 4500 kilo met een grote kraan omhoog worden gehesen. Vol spanning kijken zij toe hoe hun jongensdroom werkelijkheid wordt. "Ja nu moeten we het uit handen geven", zegt Henk Winkelhuis, mede-initiatiefnemer. Er klinkt applaus als de kanonnen staan. "We moeten het kanon alleen nog even oppoetsen", zegt Marcel Oude Engbrink terwijl hij het kanon vastzet met twee beugels, zodat niemand het kan meenemen.
De kanonnen zijn zaterdag 1 april officieel overgedragen aan de gemeente Oldenzaal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.