Nieuws

Einde van een tijdperk: vanaf vandaag nooit meer acceptgiro in de bus

De acceptgiro, binnenkort verleden tijd
De acceptgiro, binnenkort verleden tijd © ANP / Olaf Kraak
Het einde van de acceptgiro is echt in zicht. Vanaf vandaag krijg je er in ieder geval nooit meer een in de bus, vanaf 1 juni verdwijnt hij definitief. Seniorenorganisatie KBO Overijssel is er niet blij mee. "Kinderen krijgen nu steeds de vraag: kun je even afrekenen?"
De acceptgiro werd in 1977 ingevoerd, eerst als ponskaart voor computers en midden jaren 80 als een blauwe kaart die door klanten kon worden ingevuld. Vervolgens kon een computer hem weer uitlezen. In 2002 werd het gele model voor euro's ingevoerd en in 2014 aangepast voor IBAN-rekeningnummers.

Vragen aan kinderen

Hoewel het vaak niet leuk is om er één te krijgen, heeft seniorenbond KBO Overijssel al een beetje heimwee naar het gele papiertje. "Het regelen van overboekingen wordt door stoppen van de acceptgiro terug gebombardeerd in de handen van de kinderen van de ouderen. Dit voelt niet altijd makkelijk", zegt KBO-voorzitter Herman Pieper.
Vooralsnog krijgt de organisatie relatief weinig brieven van leden die zich zorgen maken over het verdwijnen van de acceptgiro. "Het zijn er niet spectaculair veel. Mensen kunnen voor een overschrijving nog wel naar de bank gaan."

Goede doelen

De voorzitter voorziet wel problemen voor goede doelen, omdat het wegnemen van de acceptgiro een extra drempel opwerpt. "Als ze dat willen, moeten ze naar de bank gaan. Nog een feitje tot slot. 2.6 miljoen mensen in Nederland zijn digitaal niet onderlegd. Let op: dat zijn niet alleen ouderen, maar ook mensen met bijvoorbeeld een laag inkomen en laagopgeleiden."
Op het hoogtepunt in het midden van de jaren 90 werden er 300 miljoen acceptgiro's per jaar verwerkt. Op dit moment worden er nog ongeveer 2 miljoen per jaar verwerkt door de banken. Het overgrote deel van de verstuurde acceptgiro's wordt nu al thuis weggegooid omdat de ontvanger de rekening via mobiel bankieren of internetbankieren heeft voldaan.
Maak jij zelf nog gebruik van een acceptgiro of ken je iemand? We komen graag in contact. Mail naar nieuws@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.