Nieuws

Nieuwe onderhandelingen cao streekvervoer, stakingen opgeschort

Stakende chauffeurs
Stakende chauffeurs © ANP
De vakbonden en werkgevers in het streekvervoer gaan weer met elkaar onderhandelen over een nieuwe cao, hebben de werkgevers verenigd in de VWOV vrijdag bekendgemaakt. Maandag zitten de partijen weer met elkaar om tafel. Daarmee zijn ook de aangekondigde stakingen opgeschort, laat VWOV-voorzitter Fred Kagie weten.
De afgelopen maanden legden voornamelijk chauffeurs van bedrijven als Arriva, Keolis, EBS en Qbuzz herhaaldelijk het werk neer. Daardoor vielen er telkens veel bussen uit, met overlast voor reizigers tot gevolg.

Acties opgeschort

Ruim twee weken geleden schortten FNV en CNV de acties op om onder begeleiding van twee verkenners weer met de werkgevers te gaan praten. Daarbij gaven de bonden wel aan dat als ze in die gesprekken geen openingen voor echte onderhandelingen zouden zien, er daarna weer verder zou worden gestaakt.
Het cao-conflict in het streekvervoer draait onder meer om loonsverhoging. Gezien de hoge inflatie van de laatste tijd wilden de bonden veel meer extra loon dan de werkgevers zeiden te kunnen bieden. Ook maakten de bonden zich er hard voor dat de werkdruk omlaag zou gaan.

Concreet kijken

Onder de cao streekvervoer vallen zo’n 13.000 mensen. Dat er nu weer echt onderhandeld gaat worden, betekent dat de partijen komende dagen concreet gaan kijken om tot een nieuw cao-akkoord te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.