Nieuws

Regionale samenwerking ziekenhuizen verbetert diagnoses na scans, röntgen, CT en MRI

Samenwerking tussen ziekenhuizen verbetert diagnoses na bijvoorbeeld scans.
Samenwerking tussen ziekenhuizen verbetert diagnoses na bijvoorbeeld scans. © ZGT
Een scan maken in je eigen ziekenhuis en toch zeker weten dat een expert uit een ander ziekenhuis in de regio de uitslag bestudeert. Dat kan vanaf vandaag door een nauwere samenwerking tussen de ziekenhuizen ZGT in Hengelo en Almelo en MST in Enschede. Later dit jaar sluit ook het SKB in Winterswijk aan.
Op het gebied van beeldvormende technologie, röntgenfoto’s, CT, MRI en PET-CT scans, slaan ZGT, MST en SKB de handen ineen. Dat kan dankzij een ICT-oplossing. Hierdoor kunnen zorgverleners uit deze ziekenhuizen beeldvormende onderzoeken aanbieden aan de radioloog of nucleair geneeskundige met de meeste expertise op dat gebied. Ook al is die persoon niet in het ziekenhuis aanwezig waar het onderzoek heeft plaatsgevonden.

Best mogelijke behandeling

De ziekenhuizen noemen het een unieke ontwikkeling in Nederland. Door de samenwerking wordt in de drie ziekenhuizen academische kwaliteit van diagnostiek geboden. Daarmee profiteren patiënten in de regio Twente en Achterhoek van de best mogelijke behandeling, stellen de ziekenhuizen. En dat begint met de juiste diagnose.
Voorheen vond interpretatie van de resultaten plaats binnen de instelling waar het onderzoek plaatsvond. Sinds woensdag maken MST en ZGT gebruik van deze werkwijze. Het SKB sluit in september aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.