Nieuws

Aspergeliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen: "Plaatjes zijn het"

Harry Lubberink trots met zijn eerste asperges.
Harry Lubberink trots met zijn eerste asperges. © Harry Lubberink
Met een brede lach haalt-ie ze uit de grond. Voor zover hij weet, heeft aspergeteler Harry Lubberink de primeur. "De eerste verse asperges van de Twentse koude grond zijn gestoken." Verlekkerd kijkt Lubberink al vooruit naar Pasen. Maar zolang gaat hij niet wachten. De asperges die hij vandaag in de hand heeft, liggen vanavond op zijn bord.
Het is het moment waar de liefhebber van het witte goud reikhalzend naar uit kijkt. Een lange periode vol boerenkool, hutspot, zuurkool en andere winterse kost is achter de rug. Het voorjaar lonkt en daar hoort onmiskenbaar de asperge bij. Toch was Lubberink uit Ambt Delden ook wat verbaasd toen hij eerder vandaag zag dat een deel van de asperges klaar is om gestoken te worden.
Harry Lubberink en zijn zoon met een stel net gestoken asperges.
Harry Lubberink en zijn zoon met een stel net gestoken asperges. © Harry Lubberink
"Ik wees mijn zoon op het folie waar de asperges onder liggen, dat was hier en daar opgewaaid. Dat moesten we terug over de aspergeruggen leggen." Maar tot zijn verrassing waren asperges onder dat zeil ook al volgroeid. "Plaatjes zijn het", klinkt het trots uit de mond van Lubberink.

Vroege aardappelen

Asperge groeit het best als het lekker warm is in het voorjaar. "Het was natuurlijk veel koud en nat, maar we hebben ook wel mooie dagen gehad." En onder dat zeil blijft ook wel wat warmte hangen. Het heeft de asperges goed gedaan. "Het is als met aardappelen. Je hebt vroege aardappelen, middelvroege en late aardappelen." Dat geldt dus ook voor asperges. Lubberink heeft er ook een ras tussen staan dat vroeg op komt.
Het aspergeveld van Harry Lubberink
Het aspergeveld van Harry Lubberink © Harry Lubberink
De asperges worden verkocht aan particulieren in Wierden, Delden en Eibergen. "En mensen weten mij heel goed te vinden. Dat was 42 jaar geleden toen ik begon wel anders. We zitten behoorlijk buitenaf, maar tegenwoordig heeft iedereen navigatie." Behalve particulieren mag Lubberink ook horeca tot zijn klanten rekenen.
De komende periode wordt er dagelijks gestoken om de asperges naar boven te halen. "We moeten elke dag oogsten. Asperges hebben geen rustpauze. Als de eerste stengels uit de winterslaap zijn gekomen, zitten er ook nog een aantal op de krop."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.