Nieuws

Arbeidsinspectie doorzoekt weer panden in fraudeonderzoek, onder meer in Manderveen

Aanhouding vanwege fraude
Aanhouding vanwege fraude © RTV Oost
Meerdere woningen en bedrijfspanden, waaronder in Manderveen, zijn doorzocht in een onderzoek naar fraude met coronasubsidie. Ook is afgelopen woensdag een 60-jarige man aangehouden, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie vrijdag. Het gaat om de subsidie Coronabanen in de Zorg. Deze COZO was bedoeld om tijdelijk ondersteunend personeel in dienst te nemen om zo zorgpersoneel te ontlasten bij grote drukte. Eerder waren er ook al aanhoudingen wegens mogelijke fraude met deze subsidie.
Naast onderzoek in Manderveen werden ook Rotterdam, Utrecht en Amsterdam woningen en bedrijfspanden doorzocht. Hierbij zijn onder meer administratie, laptops en telefoons in beslag genomen, net als een Rolex, contant geld en cryptovaluta. Het is niet bekend waar de man is aangehouden.

Accountant

De aangehouden man is vermoedelijk als accountant betrokken bij een aantal zorgondernemingen waarvoor in 2021 COZO is aangevraagd. Een subsidiebedrag van miljoenen is hierop uitgekeerd. "Het vermoeden is dat het geld niet of slechts gedeeltelijk is gebruikt voor het inhuren van tijdelijk extra ondersteunend personeel", aldus de Arbeidsinspectie.
De afgelopen maanden werden in andere zaken rond fraude met COZO-gelden al zeven mensen aangehouden. De Arbeidsinspectie verwacht meer aanhoudingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.