Nieuws

Zo ziet dat er uit: de vliegende boot van het studententeam van Solar Boat Twente

Solar Boat Twente in actie op het Ketelmeer tijdens testdagen.
Solar Boat Twente in actie op het Ketelmeer tijdens testdagen. © Solar Boat Twente
Tot Hemelvaartsdag hebben de leden van het zesde team van Solar Boat Twente nog om hun boot klaar te stomen voor het NK zonnebootrace in Akkrum, Friesland. Dat de zonneboot stabiel kan 'vliegen' is bekend. Dat is regelmatig te zien als er wordt getest op het Twentekanaal. Maar hoe doet het vaartuig dat op minder vlak water, als er golven zijn? Om dat te testen werd deze week het Ketelmeer opgezocht.
Zo ziet dat er uit: de vliegende boot van het studententeam van Solar Boat Twente
Daar kon de vliegende boot op ruiger water getest worden. Drie dagen werd getest op het water van het Ketelmeer, waarbij de eerste dag meteen al een spannende was. Want is de solar boat ook zeewaardig en in staat om te varen op ruiger water? Voor die test slaagde het vaartuig. Ondanks de harde windstoten lukte het de boot om te varen en kort even te vliegen.
Over Solar Boat Twente

Solar Boat Twente is een team van 21 studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion dat elk jaar een nieuwe boot ontwerpt, ontwikkelt en optimaliseert. Het doel is om op een milieubewuste manier jezelf te ontwikkelen op technisch en persoonlijk vlak.

Sinds september is het zesde team van Solar Boat Twente de uitdaging aangegaan om de zonneboot te optimaliseren; daarmee hoopt het team de concurrentie te verslaan bij verschillende races die komende zomer op het programma staan.

Vliegen

Op de tweede dag lukte het ook een langere periode over het water te vliegen, waarna op de derde dag een racesimulatie op het programma stond. Daarbij werd vooral gekeken naar de beste manier waarop gecommuniceerd kan worden met de piloot.
Daarnaast meldt het team ook dat er een boel data is verzameld die mee naar huis gaat.
Na de testdagen gaat het team verder met de voorbereidingen voor de eerste race, het Nationaal Kampioenschap zonnebootrace in het Hemelvaartsweekend. De data die verzameld is tijdens de testdagen zal hier een grote bijdrage aan leveren. Daarnaast wordt de boot op 18 april aan een groter publiek gepresenteerd in het Wilminktheater in Enschede. De boot wordt dan officieel onthuld en krijgt een naam.
Het andere doel dat Solar Boat Twente omarmt is het inspireren van de maritieme sector. Deze sector is namelijk verantwoordelijk voor zo’n drie procent van de wereldwijde CO2 uitstoot. Door aan de hele wereld te laten zien dat een groep studenten het varen op zonne-energie efficiënt en rendabel kan maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.