Jonkheer Bathmen wil landelijk verbod natuurbegraafplaatsen

Jonkheer Theodoor Sandberg van landgoed 't Hemeltje in Bathmen heeft de strijdbijl opgegraven. Hij verzet zich niet alleen tegen de geplande bosbegraafplaats bij zijn landgoed, maar tegen alle natuurbegraafplaatsen in Nederland.

"We wonen in een klein land met 17 miljoen mensen en relatief weinig natuur, daar moeten we zuinig op zijn", zegt hij. Sandberg verzet zich samen met andere omwonenden al enkele maanden tegen de bosbegraafplaats die de stichting IJssellandschap op een deel van landgoed 't Hemeltje wil inrichten. Volgens plan moeten daar 6000 mensen begraven worden. "Maar er is meer", zegt hij. "In Nederland zijn er al 65 initiatieven voor natuurbegraafplaatsen. Dat is zo'n 1000 hectare. Dat kunnen we niet missen."

'Natuur verliest zijn belevingswaarde'

Sandberg wil dat er in Nederland een brede discussie ontstaat over natuurbegraafplaatsen. "De natuur verliest zijn belevingswaarde. Iemand die door de natuur wandelt, wil onbekommerd zijn gedachten laten gaan en niet met de dood geconfronteerd worden."

De bewoner van 't Hemeltje heeft onlangs zijn bezwaren tegen de bosbegraafplaats bij Bathmen geuit tegenover Ijssellandschap. Dat deed hij met andere omwonenden tijdens een informatiebijeenkomst. De Deventer gemeenteraad zal uiteindelijk een besluit moeten nemen over de aanleg. Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft eerder aangegeven niet onwelwillend tegenover het initiatief voor een bosbegraafplaats op 't Hemeltje te staan.

Meer over dit onderwerp:
bosbegraafplaats bathmen Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren