Nieuws

Gezocht: 50.000 kunstdahlia's voor bijzondere corsowagen

Klaar is-ie nog niet, toch staat de corsowagen uit Vollenhove bij het Zuiderzeemuseum
Klaar is-ie nog niet, toch staat de corsowagen uit Vollenhove bij het Zuiderzeemuseum © Han Knol
Dit jaar viert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het 75-jarige jubileum. Het museum zet de schijnwerpers op grote, traditionele volksfeesten, die nog jaarlijks worden gevierd. Een daarvan is het bloemencorso in het Overijsselse Vollenhove. De organisatie van dat corso heeft een wagen bij het museum geplaatst, maar er één probleem: er ontbreken nogal wat bloemen.
Ja, het is een bijzonder verhaal, erkent Han Knol, voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (VVVV). Al een jaar lang heeft Knol contact met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen over het jubileum en de bijdrage van de VVVV. "We hebben het plan opgevat daar een corsowagen heen te brengen. Die is helemaal klaar. Maar u zult begrijpen dat het een probleem wordt de dahlia's erop te zetten." Want hoe hou je die een half jaar lang in leven?
De oplossing? Kunstdahlia's. Die zijn in januari al besteld, ruim op tijd voor de aanvang het van de jubileumactiviteiten. Zou je denken... Maar van de 65.000 bestelde kunstbloemen zijn er nog maar 15.000 ontvangen. "Veel te weinig", weet Knol. De geleverde namaakdahlia's zijn al wel op de wagen geprikt, maar het wachten is nog altijd op de overige 50.000 bloemen.

Bloemen prikken

"Die moeten uit China komen", zegt Knol die de dahliabestelling al begin dit jaar heeft geplaatst. "We weten dat levertijden niet altijd even betrouwbaar zijn. Er is ons aangegeven dat de bloemen er op tijd zijn, maar ja. Dus niet." Het is een vervelende situatie voor de VVVV en het Zuiderzeemuseum. Al reageert die laatste begripvol, zegt Knol, die erop vertrouwt dat de wagen toch af komt. "Het is alleen nog een kwestie van de bloemen erop prikken."
De VVVV-voorzitter is vereerd dat het Corso Vollenhove een prominente plek krijgt in de jubileumexpositie van het Zuiderzeemuseum. Hij heeft een werkgroep in het leven geroepen die in januari is begonnen met de bouw. Alle corsoverenigingen uit werken eensgezind aan dat project. "Dat vind ik heel bijzonder, die saamhorigheid."

1 aprilgrap?

De leden van de verenigingen steken nog één keer gezamenlijk de handen uit de mouw: als de ontbrekende 50.000 kunstdahlia's alsnog zijn geleverd. "Zodra die er zijn, gaan we er met een groep naartoe en zitten de bloemen er binnen no time op", verzekert Knol, die aangeeft dat de wagen eigenlijk vandaag klaar had moeten zijn. "Een 1 aprilgrap? Nee, absoluut niet. We hebben er met elkaar veel tijd en energie in gestoken en dat wagen er nu staat, zegt ook wel iets."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.