Nieuws

Strijd tussen buurtschappen Holten barst weer los: bouw poasboakes begonnen

Het paasvuur van Beuseberg wordt opgebouwd
Het paasvuur van Beuseberg wordt opgebouwd © RTV Oost
Het draait niet meer om de grootste, alleen nog maar om het mooiste paasvuur. De Holtense buurtschappen zijn vandaag op volle kracht van start gegaan met het opbouwen van hun poasboakes. "Concurrentie? Ach, wij zijn al veel verder... hier lachen wij wel een beetje om."
Beuseberg en Holtenbroek zijn wel gewend om het mooiste paasvuur te bouwen. Helemaal symmetrisch, in de vorm van een bijenkorf en keurig afgewerkt in het groen. De strijd om de mooiste boake ging de afgelopen jaren meestal tussen die twee buurtschappen.
Dit jaar strijden ook Espelo en Dijkerhoek mee om de mooiste. Noodgedwongen, want door strengere stikstofregels mogen paasvuren dit jaar niet groter zijn dan duizend kuub. Ter vergelijking: vorig jaar had Dijkerhoek nog een bult van vierduizend kuub.
Alle buurtschappen in Holten gestart met het bouwen van de paasvuren
"We zitten nu op een metertje of vier hoog", zegt Marc Oosterenk tussen de takken in Espelo. "Het is inderdaad een stuk kleiner dan andere jaren. Dan begonnen we ook veel eerder met opbouwen. Omdat we nog maar duizend kuub mogen maken, is het geen strijd meer voor ons tegen Dijkerhoek. Dus nu proberen we de mooiste te maken."

'Andere tak van sport'

Makkelijk is dat niet voor de bouwers van Espelo. "Het is zeker een andere tak van sport, vooral als je het niet gewend bent. Maar we denken dat we de strijd zeker wel aan kunnen", aldus Oosterenk.
Acht kilometer verderop zijn de bouwers van Beuseberg gestart met de bouw van hun boake. Dirk Jansen loopt als een ware opzichter rondjes om de bult en schreeuwt aanwijzingen naar de bouwers. "Wij willen het paasvuur altijd mooi in model brengen, daarom is het mijn taak om iedereen aan te sturen. Ik moet duidelijk maken of ze meer naar buiten of naar binnen moeten bouwen. Er mag niet scheef worden gebouwd, dan wordt het model niet mooi."
Het nieuwe bestuur van Beuseberg wil zich dit jaar bewijzen. Het buurtschap heeft jaren op rij gewonnen, maar vorig jaar niet. En dit jaar is er dus nog meer concurrentie, nu Espelo en Dijkerhoek ook de strijd om de mooiste boake aangaan. "We verwachten dat Espelo aardig bij ons in de buurt komt. Ze hebben eerder laten zien ook mooie paasvuren te kunnen bouwen. Maar wij gaan toch voor de eerste prijs."
In Holtenbroek worden vandaag de steigers rond het paasvuur opgebouwd. De eerste vier meter hout is al met machines aangebracht. Rond lunchtijd lopen in Holtenbroek ineens de bouwers van Espelo het weiland in. Komen ze het kunstje afkijken bij de concurrent? "Nou, er is weinig concurrentie aan hier", lacht Marc Oosterenk samen met zijn kameraden van Espelo. "Wij zijn al veel verder, dus dit winnen we makkelijk. Hier lachen we een beetje om."

'Espelo moet het maar eens laten zien'

"Haha, ze hebben een grote mond", lacht Luuk Veltkamp van Holtenbroek. "Wij bouwen al jaren voor de mooiste, dus wij kennen wel de kneepjes van het vak. Ze hebben in Espelo al wel eens een biervat gemaakt, die was wel strak dus ze kunnen het wel. Ze moeten het dit jaar maar eens laten zien."
Hoewel de buurtschappen de jaarlijkse onderlinge strijd en speldenprikjes fantastisch vinden, maken ze zich wel zorgen over de toekomst. De strenge regels maken het organiseren van een paasvuur steeds moeilijker. "Het wordt gewoon steeds meer werk, met de vergunning, met alle regeltjes waar we ons aan moeten houden. De lol gaat er aan die kant wel een beetje vanaf", vertelt Luuk Veltkamp.

Saamhorigheid

"Toch draait het vooral om de saamhorigheid", zegt Dirk Jansen van Beuseberg. "Wij beginnen altijd met oud en nieuw. Vanaf dan gaan we elke zaterdag met een groep op pad om hout te verzamelen. Zodra de jury langskomt om de boake te beoordelen en de prijsuitreiking er is in het café, dan bouwt de spanning zich toch wel op. Dit jaar zal het misschien wat minder zijn omdat we allemaal nog maar voor één prijs strijden. Ik hoop dat de spanning en ontlading voor het mooiste paasvuur voor iedereen net zo groot is, zodat we deze traditie kunnen behouden.
Aanstaande zaterdag, 8 april, zal de jury alle paasvuren in Holten beoordelen. Op eerste paasdag gaat 's avonds het vuur erin.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.