Nieuws

Extinction Rebellion blinddoekt standbeelden in Overijssel: "Politici mogen niet langer ogen sluiten voor klimaatcrisis"

Extinction Rebellion heeft beelden geblinddoekt zoals De Klepperman in Hardenberg
Extinction Rebellion heeft beelden geblinddoekt zoals De Klepperman in Hardenberg © Gert Stegeman
Klimaatactivisten hebben vanmorgen in alle vroegte standbeelden in heel Overijssel geblinddoekt, zoals het beeld van Thorbecke op het Stationsplein in Zwolle en het beeld van Rodin’s Adam op het Grote Kerkplein, eveneens in Zwolle. Extinction Rebellion ondersteunt zo Statue Sunday, een wereldwijde actie waarbij aandacht wordt gevraagd voor de klimaatcrisis. De komende tijd worden nog meer beelden geblinddoekt.
De klimaatactivisten blindeerden ook het standbeeld De Klepperman in Hardenberg en het beeld van Albert Schweitzer in Deventer. Extinction Rebellion sluit zo aan bij Statue Sunday, een actie waarbij wetenschappers en klimaatactivisten over de hele wereld standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten blinddoeken.
"Hiermee eisen ze dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en ze moeten passende maatregelen nemen", meldt de actiegroep hierover.

Noodklok luiden

Extinction Rebellion verwijst hierbij naar een recent verschenen rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. "Dat laat opnieuw zien hoe hoog de nood is voor onze aarde. Toch doet de politiek alsof er niets aan de hand is. Dit is onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen daarvan."
Omdat adequate maatregelen uitblijven, is het aan Extinction Rebellion gelieerde Scientist Rebellion daarom begonnen met de actie Statue Sunday. Vorige week zondag zijn voor het eerst beelden geblinddoekt in meer dan vijftien landen.

Meer beelden blinddoeken

De Zwolse afdeling van Extinction Rebellion steunt de actie en wil de komende tijd ook elders in Zwolle de nodige standbeelden blinddoeken. "Daarmee roepen we politici en bestuurders op om de waarheid over de klimaatsituatie te vertellen en om onmiddellijke actie te ondernemen om de verwoestende gevolgen te beperken."

Beelden bewust gekozen

De beelden die zijn geblinddoekt, zijn niet willekeurig aangewezen, melden de klimaatactivisten. "Thorbecke is een van de iconen van Zwolle en de grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie waarin de politici nu de ogen sluiten voor de klimaatcrisis."
En Rodin's Adam? Dat beeld is naast een klassieke schoonheid ook de verbeelding van een kwetsbaar, schuldbewust en berouwvol mens, meldt Extinction Rebellion. "Tegenwoordig denken politici en bestuurders dat er nog tijd genoeg is om in actie te komen. De ernst van de klimaatcrisis dringt maar niet door. Maar de aarde en de mens zijn kwetsbaar. In plaats van te wachten op schuld en berouw moeten we nu in actie komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.