Nieuws

Reactie provincie Overijssel op 'stikstof-pauze' van het kabinet: "Rijk moet kaders scheppen"

Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum
Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum © Provincie Overijssel
Overijssel zegt net als andere provincies in Nederland met handen en voeten gebonden te zijn in het stikstofdossier. Provinciale bestuurders reageren op de 'pauze' die het kabinet heeft genomen over dit vraagstuk, met de boodschap: "De provincies zijn aan zet."
Maar dat kan helemaal niet, zegt de Overijsselse CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum bij de NOS. "Provincies willen wel aan het werk, maar het Rijk moet eerst kaders scheppen." Hij wijst op financiële kaders en regels. "Ondertussen is ook niet duidelijk wat er moet gebeuren met de provinciale plannen die moeten worden ingediend voor 1 juli. Moeten de oude of de nieuwe colleges dat doen?"

"Versnellen niet te doen"

Mirjam Sterk is gedeputeerde namens het CDA in Utrecht. Ook zij wil dolgraag aan de slag, zegt ze tegen de NOS. "Maar de instrumenten om plannen te maken met boeren, hebben we niet." Piekbelasters? "We weten nog niet wie dat zijn." Boerderijen verplaatsen? "Nog geen regelingen voor." Innovaties? "Niet duidelijk of die stand houden bij de rechter." Dus 'versnellen' - na de ingelaste pauze - zoals premier Rutte beloofde, is volgens Sterk niet te doen.

Pauze

Premier Rutte kwam na dagenlang crisisoverleg met enkele mededelingen. Ten eerste: het kabinet is niet gevallen. Ten tweede: er komt een 'pauze' in het stikstofbeleid. Na die pauze wordt opnieuw onderhandeld over stikstof, want het CDA wil af van de afspraken in het regeerakkoord. Tot die tijd ligt de bal bij provincies, die volgens premier Rutte moeten versnellen.

Verwarring

Verwarring alom in de provinciehuizen, terwijl premier Rutte nog zei dat de provincies "alle kaders hebben die ze nodig hebben". Tot grote verbazing van Van Hijum en van Mirjam Sterk: "Ik schrik er wel een beetje van. Ja, duidelijk is hoeveel stikstof we moeten reduceren. Maar zeggen dat wij al aan de slag kunnen, dat klopt gewoon feitelijk niet."

Oplossingen

Terwijl het kabinet afgelopen week druk was met crisisberaad, overlegden provincies onderling al over eventuele oplossingen. De Utrechtse gedeputeerde Sterk vertelt aan Nieuwsuur dat (een deel van) de provincies na alle coalitieformaties mogelijk komt met een gezamenlijk strijdplan over stikstof. "We hebben al een aantal voorstellen ontwikkeld. Maar dat zou je verwachten van het Rijk."
Ondertussen rijst de vraag: wie regeert het land? En wordt het 2030 of toch 2035? "Vorig jaar werd al gezegd dat we 2030 moesten halen", zegt Sterk. "Als toen alle instrumenten op tafel hadden gelegen waren we nu een stuk verder geweest. De tijd wordt steeds krapper om het goed voor elkaar te krijgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.