Nieuws

Oud-Heraclesspeler Vloet hoort vonnis in zaak dodelijk verkeersongeval

Rai Vloet in de rechtbank
Rai Vloet in de rechtbank © ANP
Oud-Heracles voetballer Rai Vloet hoort vandaag of hij de cel in moet voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Een vierjarig jongetje kwam bij het ongeluk om het leven. Vloet zou te veel hebben gedronken en roekeloos hebben gereden toen het mis ging op de A4 bij Hoofddorp, in november 2021.
Het OM eiste twee weken geleden 3,5 jaar gevangenisstraf en vier jaar rijontzegging tegen Vloet.

Sterke drank

Rai Vloet was die bewuste avond op een feestje in Amsterdam, verklaarde hij in de rechtbank. Toen het feest was afgelopen, wilde hij met een vriend naar Rotterdam. "En zonder na te denken stap je dan de auto in en ga je rijden", zei Vloet vorige maand in de rechtbank. Hij bekende toen dat hij dat moment drie glazen sterke drank op had.

203 km/u

De snelheid waarmee Vloet reed was een discussiepunt tijdens de zitting. De politie heeft de auto onderzocht en ontdekte dat er snelheden van 203 kilometer per uur zijn bereikt.
Een getuige zegt dat hij vlak voor het ongeval 'in een flits' werd ingehaald door iemand die maar bleef accelereren. Even later stond diezelfde auto tegen de middengeleider. Een andere getuige werd ook ingehaald door een Golf die op hoge snelheid reed. "Ik zei: wat een mongolen."
"Ik weet dat ik 130-150 heb gereden", zei Vloet zelf. Hij verklaarde dat hij vlak voor de botsing bezig was met zijn cruisecontrol omdat er een trajectcontrole aankwam.

Paprikachips

Op dat moment kletste de vierjarige Gio met zijn moeder over paprikachips, die hij zou krijgen als ze weer thuis zouden zijn. Het gezin van vier was net terug van een vakantie in Tenerife, toen de klap kwam. De vrouw verklaarde hoe ze daarvan bijkwam en zag dat Gio er slecht aan toe was. Hij bezwijkt later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Vlak na het ongeluk vroeg een agent aan Vloet en zijn vriend wie achter het stuur zat, waarbij Vloet naar zijn vriend wees. Die vriend verklaarde hetzelfde.
De voetballer zei in de rechtbank dat hij loog 'omdat hij in shock was'. "Het doet ook iets met je als mens als je niet weet wat er precies is gebeurd. Je bent in een andere staat van dienst." Zijn advocaat stelde dat de rechtbank rekening moet houden met de omstandigheden na het ongeval. "Na een ongeval zit je in grote verwarring."

Verwoest

"Ons leven is verwoest", zei de moeder van Gio. Het gezin neemt het Vloet kwalijk dat hij nooit contact op heeft genomen en nooit spijt heeft betuigd. "Je hebt bewust gekozen te rijden met veel drank op en hebt ontkend de bestuurder te zijn. Je gaat naar Kazachstan om te voetballen en pakt je leven op alsof er niks aan de hand is."
Vloet zei dat hij naar Kazachstan en Rusland ging omdat hij zich door de zaak in zijn carrière belemmerd voelde. Wel heeft hij spijt en berouw getoond aan de reclassering. Contact met de nabestaanden heeft hij niet opgenomen omdat hij ze niet wilde overvallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.