Nieuws

Radeloze nabestaanden Enschedese Kwartetmoord: "Hoe lang moet dit nog duren?"

De drie verdachten van de Kwartetmoord, een vader met zijn twee zoons
De drie verdachten van de Kwartetmoord, een vader met zijn twee zoons © Petra Urban
Tot grote frustratie van nabestaanden van de zogenoemde Enschedese Kwartetmoord loopt het strafproces rondom de viervoudige moord ernstige vertraging op. "Hoe lang moet dit nog duren?", zegt de weduwe van één van de vier slachtoffers.
Het hoger beroep zal pas eind dit jaar dienen, werd vandaag duidelijk. Vijf jaar nadat in een Enschedese growshop op klaarlichte dag vier mannen van dichtbij werden doodgeschoten. Eén van de verdachten zou afgelopen maand aan de tand worden gevoeld in aanwezigheid van een onderzoeksrechter, maar kort voor dat verhoor heeft de verdachte met zijn advocaat de afspraak afgezegd.
Uit vel gesprongen
Volgens de advocaat, omdat zijn cliënt het politiedossier pas op een heel laat moment digitaal beschikbaar had gekregen. "Daardoor had hij te weinig tijd om zich goed voor te bereiden." Een nieuwe afspraak voor een dergelijk verhoor staat nu eind augustus gepland, waardoor het proces ernstig is vertraagd.
De openbaar aanklager meldt "uit z'n vel te zijn gesprongen", toen de verdachte de afspraak cancelde. Ook nabestaanden zien de vertraging als onwelkom. "We willen dit graag achter ons laten en graag verder met ons leven, voor zover dat kan."

De verdachten

De rechtbank veroordeelde drie gezinsleden - een Hengelose vader met zijn twee zoons - tot levenslange gevangenisstraffen voor het begaan van de viervoudige moord. Alledrie zijn in hoger beroep gegaan. In de tussentijd is de vader overleden in de gevangenis, een natuurlijke dood zo wees sectie op het stoffelijk overschot uit.
Het hoger beroep dient dus alleen nog in de zaken van de zoons. De jongste van de twee, Denis, heeft in aanloop naar het proces een verklaring opgesteld. Dat verhaal is terechtgekomen bij deze omroep. Begin dit jaar onthulde RTV Oost hoe het die fatale dag in 2018 is gelopen in ogen van Denis.

Onder druk

In het kort komt het erop neer dat zijn vader en broer de slachtoffers zouden hebben doodgeschoten. En dat Denis onder druk van zijn vader en broer - zijn vader zou zelfs een pistool op hem hebben gericht - geholpen heeft bij wissen van sporen en zoeken naar geld.
Het kantoortje achter de growshop waar twee van de vier slachtoffers werden doodgeschoten
Het kantoortje achter de growshop waar twee van de vier slachtoffers werden doodgeschoten © RTV Oost
Dit verhaal, opgesteld door Denis, ligt nog steeds niet bij justitie. Het is in ieder geval niet toegevoegd aan het onderzoeksdossier. Denis is onlangs wel aan de tand gevoeld bij de onderzoeksrechter. Daar heeft hij zo goed als niets gezegd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.