Nieuws

Waarschuwing voor provincie: natuurdoelen worden niet gehaald

Tussen ’t Boetelerveld en de boerderij van 't Schoapie wordt de houtwal hersteld en een wandelpad aangelegd
Tussen ’t Boetelerveld en de boerderij van 't Schoapie wordt de houtwal hersteld en een wandelpad aangelegd © Wikimedia CC / JanB46
De provincie Overijssel haalt de natuurhersteldoelen niet. Dat zegt de Ecologische Autoriteit, die twee Natura 2000-gebieden in onze provincie overzocht. De conclusies: de gebieden zijn te droog, te versnipperd en er is teveel stikstofuitstoot. De provincie moet snel ingrijpen, anders 'wordt het in de toekomst nog moeilijker om de natuurdoelen te halen'.
De Ecologische Autoriteit (EA) is ingesteld door minister Van der Wal (VVD) van Natuur en Stikstof. De autoriteit beoordeelde of de zogenoemde natuurdoelanalyses van de provincie wel goed zijn. Oftewel: neemt de provincie de juiste maatregelen om ervoor te zorgen dat de natuur herstelt?

Geen totaalbeeld

Het korte antwoord is nee. De Ecologische Autoriteit onderzocht de Natura 2000-gebieden Boetelerveld en Landgoederen Oldenzaal. Van beide gebieden is te weinig bekend hoe het als 'systeem' werkt, dus de samenhang op het gebied van bodem, water en lucht, en in de wisselwerking met planten en dieren.
Pas als je het grotere plaatje begrijpt, weet je wat er mis is, wat de oorzaken zijn en hoe je die kunt aanpakken, zegt de Ecologische Autoriteit. Dán pas kun je aan de knoppen draaien en de natuur herstellen.

Stikstof

Al zijn sommige problemen en oplossingen wel direct duidelijk. In Boetelerveld moet het gebied natter worden en de stikstofuitstoot omlaag. In Landgoederen Oldenzaal moet er meer samenhang komen tussen de bos- en heidehabitats.
De provincie moet aan de bak en met betere natuurdoelanalyses komen. "Tegelijk moet niet gewacht worden met maatregelen tot alle kennis compleet is", staat in het advies. "Een aantal knelpunten en oorzaken is duidelijk. De Ecologische Autoriteit adviseert om daar nu al tot actie over te gaan."
Vooralsnog heeft de EA alleen onderzoek gedaan naar de Boetelerveld en Landgoederen Oldenzaal. Andere Natura 2000-gebieden volgen nog.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.